Na blogu znajdziecie ciasto z dodatkiem buraka, marchewki, cukinii, awokado, pietruszki a teraz czas na ciasto z ziemniakiem :) Na słodko dlaczego nie, bardzo mi się ten pomysł podoba :) Jak każde ciasto z dodatkiem warzyw jest wilgotne a smak i faktura przypomina babkę. Ciasto przetestowałam na rodzinie i nikt nie zgadł jaki sekretny składnik skrywa to ciasto. Owoce mogą być dowolne jabłka, śliwki, wiśnie a zamiast marcepanu możemy użyć orzechów włoskich lub laskowych.
Składniki:
- 250 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
- łyżka mleka
- 250 g masła temp. pokojowa
- 250 g drobnego cukru
- 3 jajka temp. pokojowa
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 250 g przesianej mąki
- 1 łyżeczka sody
- 4-5 sztuk małych gruszek
- 50-80 g płatków migdałowych
- 100 g marcepanu
Tortownica 26 cm
Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (bez soli). Dodaj mleko i zblenduj na gładkie puree.Przestudź. Masło ucieraj z cukrem aż masa będzie błyszcząca i puszysta. Dodawaj na zmianę jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Gdy składniki będą już połączone wmieszaj purre ziemniaczane i ekstrakt. Wyłóż ciasto do foremki na wierzchu ułóż umyte, obrane i przekrojone na pół gruszki (jeśli gruszki są duże należny je podzielić na mniejsze kawałki). Na wierzch zetrzyj marcepan i posyp płatkami migdałów. Piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w temp. 180st.C
Przepis pochodzi z gazety Moje Gotowanie
Bardzo fajne ciasto. Ciekawi mnie jego smak :-)
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie powiedziała, że zawiera ziemniaki. A to dopiero! :) Jestem zaskoczona :)
OdpowiedzUsuńSuper to ciacho.
Pozdrowionka! :)
Nam pomysł na ziemniaka bardzo się podoba :D Bataty, buraki, cukinie to już takie oklepane a to ciasto wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńZiemniak na słodko? W sumie placki ziemniaczane z cukrem są spoko, więc ciasto też powinno;)
OdpowiedzUsuńAle pyszne i zachęcające, zjadła bym z chęcią ! :)
OdpowiedzUsuńCiasto z ziemniaków? Wow, musi być czadowe w smaku :)
OdpowiedzUsuńCiasto z ziemniakami na słodko o to coś nowego:)
OdpowiedzUsuńZnowu wykombinowałaś coś pysznego:)) Ależ mnie ciekawi to połączenie! Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńKiedyś jak jeszcze mogłam, to jadłam chleb z ziemniakami z pobliskiej piekarni i pamiętam, że bardzo mi smakował. Jeśli ziemniaki to samo robią z ciastem to musi być bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńSuper wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń