Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z ziemniakami,gruszkami i marcepanem






                Na blogu znajdziecie ciasto z dodatkiem buraka, marchewki, cukinii, awokado, pietruszki a teraz czas na ciasto z ziemniakiem :) Na słodko dlaczego nie, bardzo mi się ten pomysł podoba :) Jak każde ciasto z dodatkiem warzyw jest wilgotne a smak i faktura przypomina babkę. Ciasto przetestowałam na rodzinie i nikt nie zgadł jaki sekretny składnik skrywa to ciasto. Owoce mogą być dowolne jabłka, śliwki, wiśnie a zamiast marcepanu możemy użyć orzechów włoskich lub laskowych. 




Składniki: 
  • 250 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu)
  • łyżka mleka 
  • 250 g masła temp. pokojowa 
  • 250 g drobnego cukru 
  • 3 jajka temp. pokojowa 
  • 1 łyżka ekstraktu  waniliowego 
  • 250 g przesianej mąki 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4-5 sztuk małych gruszek
  • 50-80 g płatków migdałowych 
  • 100 g marcepanu 

Tortownica 26 cm


              Ziemniaki  pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (bez soli). Dodaj mleko i zblenduj na gładkie puree.Przestudź. Masło ucieraj z cukrem aż masa będzie błyszcząca i puszysta. Dodawaj na zmianę jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Gdy składniki będą już połączone wmieszaj purre ziemniaczane i ekstrakt. Wyłóż ciasto do foremki na wierzchu ułóż umyte, obrane i przekrojone na pół gruszki (jeśli gruszki są duże należny je podzielić na mniejsze kawałki). Na wierzch zetrzyj marcepan i posyp płatkami migdałów. Piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w temp. 180st.C





Przepis pochodzi z gazety Moje Gotowanie


Komentarze

  1. Bardzo fajne ciasto. Ciekawi mnie jego smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu bym nie powiedziała, że zawiera ziemniaki. A to dopiero! :) Jestem zaskoczona :)
    Super to ciacho.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam pomysł na ziemniaka bardzo się podoba :D Bataty, buraki, cukinie to już takie oklepane a to ciasto wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniak na słodko? W sumie placki ziemniaczane z cukrem są spoko, więc ciasto też powinno;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszne i zachęcające, zjadła bym z chęcią ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto z ziemniaków? Wow, musi być czadowe w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z ziemniakami na słodko o to coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znowu wykombinowałaś coś pysznego:)) Ależ mnie ciekawi to połączenie! Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś jak jeszcze mogłam, to jadłam chleb z ziemniakami z pobliskiej piekarni i pamiętam, że bardzo mi smakował. Jeśli ziemniaki to samo robią z ciastem to musi być bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok