Jakoś tak ostatnio nastrajam się na czekoladę :) Poprawia nastrój w te pochmurne dni. Jeśli wy lubicie ciasta czekoladowe tak samo jak ja to zapraszam do zapisania przepisu. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu osoby, które myślą że nie potrafią piec z tym przepisem na pewno sobie poradzą. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i wilgotne. Całość otula pierzynka z chrupiącej bezy. To ciasto podaję z kleksem bitej śmietany albo z lodami :) Po prostu mniam!
Składniki:
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku
- 1 łyżeczka sody
- 250 g cukru trzcinowego
- 50 g kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 175 g masła
- 125 ml oleju
- 300 ml zimnej wody
- 4 białka
- 140 g drobnego cukru do wypieków
- płatki migdałów do posypania
Tortownica 26 cm
W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier i sól. W drugiej wymieszaj jajka i śmietanę. W dużym garnku rozpuść masło i przestudź. Do masła wlej olej, wodę i wymieszaj. Do płynnych składników wsyp mąkę, wymieszaj a następnie dodaj jajka. Mieszaj do połączenia. Ciasto wlej do natłuszczonej foremki.
Beza: Białka ubij na sztywno, następnie partiami wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści a piana zrobi się lśniąca, i sztywna. Pianę rozłóż równomiernie na wierzchu ciasta, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st.C na 70 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło jeśli nie podkręć temp. do 180 st.C i piecz do suchego patyczka. Przestudź w piekarniku.
mmm, wspaniałe! aż chce się jeść! <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Kocham czekoladę i bezy, to idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńWow! W życiu bym nie powiedziała, że pod tą bielą kryje się takie fantastyczne ciasto czekoladowe. Bomba! :) Pozdrawiam! Miłego popołudnia :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, porywam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńTa pierzynka jest boska! :)
OdpowiedzUsuńCudna ta pierzynka;)
OdpowiedzUsuńAle eleganckie ciasto. Prezentuje się bajecznie:D
OdpowiedzUsuńNa ciasto czekoladowe chyba każdy się skusi <3 Szczególnie jak wygląda tak jak Twój :)
OdpowiedzUsuń