W tym roku na zbliżający się tłusty czwartek proponuję lany chrust. Jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Smakuje podobnie jak tradycyjny a jego kształt najbardziej zachwyci dzieciaczki :)
Składniki:
- 220 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo wódki
- 150 ml letniego mleka
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj mleko, cukier waniliowy, ekstrakt i zmiksuj. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodał łyżkę do masy i wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wszystko połącz. Masę przełóż do sztywnego woreczka, rękawa cukierniczego, albo do butelki z dzióbkiem (bidon albo np. butelka po ketchupie). Rozgrzej olej do 175st.C (przed wyciśnięciem ciasta wrzuć kawałek pieczywa i sprawdź czy się zacznie smażyć). Do oleju wyciskaj porcję ciasta i smaż na złoty kolor. Chruściki odsącz na ręczniku papierowym a następnie oprósz cukrem pudrem.
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc chrust będzie w cenie. Bardzo fajny przepis :) U mnie popularniejsza nazwa to faworki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)
Urocza forma :) Nie lubię faworków, ale moja siostra byłaby w niebie :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda i na pewno musi być pyszny
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie :D Już dla samej frajdy z jedzenia warto po nie sięgnąć :)
OdpowiedzUsuń