Flaczki z boczniaków to wegetariański zamiennik tradycyjnej polskiej zupy przygotowanej z kurzych żołądków. Flaczki z boczniaków są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.Zupa jest bardzo smaczna i treściwa. Mniam, polecam!
Składniki:
- 600 g boczniaków
- 1 duża pietruszka
- 1/4 selera
- 1 duża cebula
- 2 średnie marchewki
- 1L bulionu (warzywny albo drobiowy)
- 1L wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- sól i pieprz
Boczniaki oczyść i pokrój w paseczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej trochę oleju i podsmaż cebulę. Dodaj marchew, pietruszkę, seler, boczniaki i od czasu do czasu mieszając smaż około 10 minut. Wlej bulion i wodę, dodaj przyprawy (oprócz majeranku) i gotuj na średnim ogniu 30-40 minut dopóki grzyby zmiękną. Na końcu dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Jedyne "flaczki" jakie lubimy :D Są przepyszne a grzybki idealnie je imitują :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy by mi posmakowały... Muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńWow! Świetne :) Nigdy o czymś takim wcześniej nie słyszałam. Ekstra.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTaka wersję flaczków zdecydowanie mogłabym zjeść
OdpowiedzUsuń