Przepyszny, delikatny mus czekoladowy idealny na Walentynki. Podany ze świeżymi owocami będzie smakować każdemu.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 170 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka kawy zbożowej albo rozpuszczalnej
- szczypta soli
- owoce
Czekoladę z solą rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kawę i lekko przestudź. Do żółtka dodaj cukier i porządnie wymieszaj. Czekoladę wlej do żółtka i połącz. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i połącz z masą czekoladową. Przelej do szklaneczek i włóż do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na 12. Przed podaniem możesz oprószyć startą czekoladą a wierzch udekorować świeżymi owocami.
Wybornie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniały 😍
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nigdy niczego podobnego :)
OdpowiedzUsuńPieknie wygląda i tak też zapewne smakuje
OdpowiedzUsuńpyszny mus. i te truskawki! <3
OdpowiedzUsuńNo proszę i bez żelatyny! Coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńAch, doskonały! Kto nie lubi czekolady? Bardzo dobra propozycja. Piękna, pyszna, apetyczna!
OdpowiedzUsuńPozdrowionka! :)
mmmm kto nie lubi czekolady i to pod taką pyszną postacią ^^ miazga :D
OdpowiedzUsuń