Przejdź do głównej zawartości

Melktert






             Melktert - jest to tarta na kruchym, maślanym spodzie z nadzieniem mlecznym. Nadzienie mleczne jest bardzo delikatne, piankowe i rozpływające się w ustach. Podana z ulubionymi owocami tworzy wspaniałe zestawienie słodkiego z kwaśnym. Polecam tym bardziej że większość składników przeważnie mamy w domu, jest niedroga i łatwa w przygotowaniu.




Składniki: 

Spód:
  • 100 g zimnego masła 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 

Nadzienie:
  • 500 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 25 g mąki pszennej 
  • 20 g mąki kukurydzianej  
  • 2 jajka 
  • 1/2 laski wanilii 
kwaskowate owoce np. maliny, truskawki, granat

Forma do tart 21 cm


            Na stolnicę wysyp mąki, cukier, dodaj żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem przemieszaj/poszatkuj a następnie zagnieć. Między dwoma arkuszami pergaminu rozwałkuj ciasto do wielkości foremki. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki, dociśnij do brzegów i dna formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Na wierzchu ciasta połóż pergamin, wysyp dowolne obciążenie np. groch, fasolę, ryż itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Następnie zabierz obciążenie i włóż z powrotem na 10 minut. Przestudź.
           Nadzienie; 400 ml mleka wlej do garnka, dodaj masło, ziarenka z wanilii i zagotuj. 100 ml mleka wymieszaj z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, z 50 g cukru i żółtkami. Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuj dopóki masa zgęstnieje.Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, wsyp resztę cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści.Delikatnie wymieszaj z masą budyniową. Nadzienie przełóż do wcześniej przygotowanego spodu. Piecz 20 minut w 175 st.C (wierzch powinien być lekko złotawy). Przestudź. Przed podaniem na wierzchu połóż kawałki owoców albo oprósz kakao.





Komentarze

  1. zapisuję do zrobienia, jak tylko pojawią się truskawki ;D Piękna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwę słyszę po raz pierwszy w życiu, ale bardzo odpowiadają mi te pyszności pod względem wizualnym. Smakowym na pewno także :)
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna i to nadzienie wygląda jak serowe :D Jeszcze polać czekoladą i można przenieść się do raju xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham tarty! Takiej jeszcze nie jadłam, ale zdecydowanie jest w moim guście:D

    OdpowiedzUsuń
  5. To nadzienie mleczne - niebo!

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ wspaniała tarta, wygląda bardzo apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajecznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok