Pyszne, puszyste pączusie pieczone w piekarniku. Jest to idealna propozycja dla osób, które nie lubią albo nie tolerują smażonego w głębokim tłuszczu jedzenia. Z dodatkiem ulubionego dżemu, polukrowane i posypane skórką pomarańczową smakują fantastycznie :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki luksusowej
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g rozpuszczonego, letniego masła
- 250 ml ciepłego mleka (temp. około 40 st.C)
- 3 żółtka
- 35 g drożdży
- ulubiony dżem
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z pomarańczy albo cytryny
- ew. skórka pomarańczowa do dekoracji
- 1 jajko
- papierowe foremki 22-24 sztuki
Do szklanki włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wlej około 150 ml mleka. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj cukier, żółtka i resztę mleka. Wymieszaj. Wlej drożdże wymieszaj a na końcu dodaj masło. Połącz składniki i zagniataj ciasto około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny.
Oprósz blat mąką, wyłóż ciasto i delikatnie rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wycinaj koła. Każdy kawałek ciasta delikatnie rozciągnij w dłoniach, następnie na środku nałóż porcję dżemu około łyżeczki. Zlep ciasto i włóż do papierowej foremki (miejscem zlepienia do dołu). Pączki posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na 20 minut. Po upływie tego czasu włóż do piekarnika rozgrzanego do 180st.C na 15 minut. Przestudź.
Cukier puder wsyp na talerzyk i dodawaj do niego stopniowo sok. Po wymieszaniu konsystencja powinna być gęsta. Posmaruj pączki i posyp skórką z pomarańczy.
Ooo, ale świetne! :)
OdpowiedzUsuńTakie słodziutkie jak muffinki :) Tłusty czwartek to fajna tradycja bo każdy może zrobić pączusie takie jakie lubi :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie chciałam zrobić. Owszem, smażone mają to coś i są najbardziej popularne, ale ja chcę ograniczyć kalorie i postawić na pieczoną wersję. Przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Pieczone pączki muszę koniecznie spróbować zrobić! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie to wygląda, ale u mnie i tak będzie sałatka ;) taki tam przekorny bojkot Tłustego Czwartku.
OdpowiedzUsuńMniam! Wspaniałe pączusie:D
OdpowiedzUsuń