Kolejny mój eksperyment z kajmakiem, tym razem klasycznym :D Rewelacyjne połączenie masy śmietankowej z kajmakiem, gorzką czekoladą i dżemem z czarnej porzeczki. Warstwa kremu jest spora, ale nie przestraszcie się tego bo tort nie jest mdły, zamulający i ciężki. Jest taki w sam raz. Lekko kwaskowaty, lekko słodki, lekko gorzki całość współgra ze sobą i zapewniam goście będą prosić o bis ;} Moi goście proszą o powtórkę na święta :D
Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie w zakładce święta "Wielkanoc"
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 400 ml śmietany kremówki (schłodzona)
- 400 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma)
- 150 g serka homogenizowanego
- ok. 400 g kajmaku klasycznego (u mnie firmy Polder Ten)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 9 łyżeczek żelatyny
- 290 g dżemu z czarnej porzeczki
- 150 ml wody
- sok z połowy cytryny
- jeśli masz to obręcz do tortów
Tortownica 24 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.
Biszkopt: W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Odstaw na bok. Ubij na sztywno białka następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku, następnie zboku miski wlewaj lekko ciepłe masło. Gdy masa będzie gotowa delikatnie mieszając dodawaj mąki. Ciasto przełóż do foremki i piecz do suchego patyczka około 20 minut w 175*C (wierzch powinien mieć jasny złoty kolor). Przestudź. Ciasto wyjmij z foremki, odklej pergamin i zetnij wierzch ciasta (do wyrównania). Odkrojonego ciasta nie wyrzucaj ani nie zjadaj, przyda się do posypanie wierzchu ciasta.
Krem: Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek, jogurt i wymieszaj. Następnie dodaj kajmak i porządnie zmiksuj. Do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę (jak rozpuścić żelatynę szukaj TU), wymieszaj a na koniec dodaj drobno pokrojona czekoladę.
Wykończenie: Do wody wyciśnij sok z cytryny i nasącz nią biszkopt. Na wierzch biszkoptu wyłóż dżem. Jeśli masz obręcz do tortów to użyj jej i zaciśnij wokół ciasta a jeśli nie wykorzystaj obręcz z tortownicy. Wyłóż krem. Wierzch posyp drobno pokruszonym biszkoptem. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Przechowuj w lodowce do czterech dni.
Tyle szczęścia w jednym ciećie :D
OdpowiedzUsuńKocham wszelakie torty, a już takie kajmakowe to w ogóle pyszotka :) Na sam widok Twojego smakołyku po prostu najchętniej bym się śliniła do monitora ;) Fajna propozycja na solidną porcję słodyczy na nadchodzące święta na przykład. Pozdrowionka serdeczne. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńKajmak i dżem z czarnej porzeczki to idealne połączenie :) Bardzo często własnie tego dżemu używamy do przekładania tortów :D
OdpowiedzUsuńTort zawsze mile widziany a taki to już w ogóle szał :)
łoooo.. ja chcę, ja chcę!
OdpowiedzUsuńJa już proszę o dokładkę:D
OdpowiedzUsuńAle wspaniały :D
OdpowiedzUsuńKurdę, to musi być poezja smaku! Podoba mi się taki sernik :)
OdpowiedzUsuńTort palce lizać! Po prostu, aż chce się go od razu zjeść :)))
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcia i przepis :D
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort! :)
OdpowiedzUsuńZabieram cały!
OdpowiedzUsuńMniam! Z chęcią zjadłabym kawałek takiego wypieku!:)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam już tortu wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda bosko i na pewno tak smakuję, aż szkoda mi, że mam do wypróbowania jeszcze wiele przepisów, ale to na pewno zrobię na rocznice rodzicom!
OdpowiedzUsuńPolecam, moja rodzina pokochała ten tort :D
Usuń