Przejdź do głównej zawartości

Pieczona biała kiełbasa






            Biała kiełbasa niektóry bez niej nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych. Zapraszam was dzisiaj na wersję kiełbasy pieczonej z shallotkami, czosnkiem, ziołami i lekkim zadziorem w postaci musztardy i piwa. Do kiełbasy przedostają się te wszystkie pyszności i mięso nabiera jeszcze lepszego smaku.



Składniki: 
  • 6-8 białej, parzonej kiełbasy
  • 250 g cebuli shallotki (można np. kupić w lidlu) 
  • 300 ml piwa 
  • 1 czubata łyżka musztardy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • gałązka rozmarynu 
  • 3 gałązki tymianku (jeśli nie mamy świeżego rozmarynu i tymianku możemy wsypać po łyżeczce suszonego).


            Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż na kiełbasie. Dodaj zioła i zgniecione ząbki czosnku. Piwo wymieszaj z musztardą i polej nią kiełbasę. Piecz 30-40 minut w 200*C.





Komentarze

  1. taka kiełbasa musi smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam białą kiełbasę, niestety jest bardzo kaloryczna, ale uważam, że raz w roku to można :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za białą kiełbasą nie przepadam ale jeśli jest dobrze zrobiona jestem na tak

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się taka propozycja podania kiełbasy. U mnie w domu jest obowiązkowa na świątecznym śniadaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jak najbardziej na czasie. Wielkanoc się zbliża, także biała kiełbasa zagości na wielu polskich stołach. Zazwyczaj jadałam ją w wersji gotowanej lub smażonej. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Białą kiełbaskę jemy tylko na święta i koniecznie musi być taka prawdziwa, swojska :) W tedy jest przepyszna :D Super danie z niej zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wgląda- idealnie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny przepis na kiełbaskę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak pięknie to wygląda:) Mimo, że nie lubię białej kiełbasy to wzroku nie mogę oderwać:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie jestem kiełbasiarą ale raz w roku się skuszę :D

      Usuń
  10. Mniam! Aż zgłodniałam od samego patrzenia:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz