Biała kiełbasa niektóry bez niej nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych. Zapraszam was dzisiaj na wersję kiełbasy pieczonej z shallotkami, czosnkiem, ziołami i lekkim zadziorem w postaci musztardy i piwa. Do kiełbasy przedostają się te wszystkie pyszności i mięso nabiera jeszcze lepszego smaku.
Składniki:
- 6-8 białej, parzonej kiełbasy
- 250 g cebuli shallotki (można np. kupić w lidlu)
- 300 ml piwa
- 1 czubata łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 3 gałązki tymianku (jeśli nie mamy świeżego rozmarynu i tymianku możemy wsypać po łyżeczce suszonego).
Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Ułóż na kiełbasie. Dodaj zioła i zgniecione ząbki czosnku. Piwo wymieszaj z musztardą i polej nią kiełbasę. Piecz 30-40 minut w 200*C.
taka kiełbasa musi smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
UsuńUwielbiam białą kiełbasę, niestety jest bardzo kaloryczna, ale uważam, że raz w roku to można :)
OdpowiedzUsuńRaz w roku na święta można :D
UsuńZa białą kiełbasą nie przepadam ale jeśli jest dobrze zrobiona jestem na tak
OdpowiedzUsuńTak upieczona jest pyszna :D
UsuńBardzo podoba mi się taka propozycja podania kiełbasy. U mnie w domu jest obowiązkowa na świątecznym śniadaniu:)
OdpowiedzUsuńKiełbasa jest pyszna na święta idealna :D
UsuńPrzepis jak najbardziej na czasie. Wielkanoc się zbliża, także biała kiełbasa zagości na wielu polskich stołach. Zazwyczaj jadałam ją w wersji gotowanej lub smażonej. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam ci wersję pieczoną :D
UsuńBiałą kiełbaskę jemy tylko na święta i koniecznie musi być taka prawdziwa, swojska :) W tedy jest przepyszna :D Super danie z niej zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńSwojska jest najlepsza :D
UsuńŚwietnie wgląda- idealnie na święta :)
OdpowiedzUsuńNa święta idealna :D
UsuńFajny przepis na kiełbaskę :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJak pięknie to wygląda:) Mimo, że nie lubię białej kiełbasy to wzroku nie mogę oderwać:))
OdpowiedzUsuńJa również nie jestem kiełbasiarą ale raz w roku się skuszę :D
UsuńMniam! Aż zgłodniałam od samego patrzenia:)
OdpowiedzUsuńKiełbasa wyszła bardzo smaczna :D
UsuńTradycyjna, przepyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuń