Lubicie nadziewać jajka na Wielkanoc? Ja, bardzo :D Tym razem zamiast użyć zwykłej szynki wykorzystałam szynkę szwarcwaldzką, która jest wędzona, ma wyśmienity i niepowtarzalny smak. Jajka wyszły rewelacyjnie i na pewno trafią na nasz świąteczny stół :D
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 średniej cebuli
- 50 g szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżka majonezu
- pieprz
- ew. drobno pokrojona pietruszka
Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka do miseczki. Dodaj majonez, drobno pokrojoną szynkę, cebulę, sporą szczyptę pieprzu i jeśli chcesz to drobno pokrojoną pietruszkę. Porządnie wymieszaj. Nadzieniem napełniaj białka jaj i układaj na półmisku.
Kocham smak i zapach szynki szwardzwaldzkiej. Niedawno ją nawet jadłam, baaa... delektowałam się nią. Sądzę, że nadałaby jajkom faszerowanym wspaniały, wykwintny posmak :) Jestem jak najbardziej za! Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńZbieram przepisy z faszerowanymi jajkami. Pycha:)
OdpowiedzUsuńAle pychota! Kocham tą szynkę :D
OdpowiedzUsuńTakie kąski kojarzą nam się z obiadkiem Wielkanocnym u babci :D Pycha :D
OdpowiedzUsuńLubię faszerowane jaja. W zależności od nadzienia za każdym razem mają inny smak. Najczęściej robię takie z tuńczykiem lub łososiem, ale takie z szynką świetnie się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuńTaaakkk!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłbym :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jajka faszerowane i przygotowuję nie tylko od święta :) oczywiście nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek i mam zamiar przygotować jajka :) z szynką nie próbowałam, a wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Ja nie lubię nadziewać, ale jak ktoś nadzieje to zjem:)
OdpowiedzUsuńIdealne jajeczka do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuper jajka :) Ciekawy farsz wymyśliłaś.
OdpowiedzUsuńRzadko kiedy przystawki potrafią mnie zaskoczyć. Jednak te jajeczka zrobiły na mnie duże wrażenie jak i na zaproszonych gościach. Stwierdzili, że od chwili ich spróbowania zaprzestają robienia tradycyjnie faszerowanych jajek lub jaj w majonezie.
OdpowiedzUsuńJajusy przepyszne! I zachwyty nad nimi były równie przyjemne jak ich smak.
Przepis lekko zmodyfikowalam dodając do smażonej cebuli pieczarki oraz szynkę szwardzwaldzka z dużą ilością pieprzu.
To już drugi wypróbowany i zachwalany przepis, który wykorzystałam we własnej kuchni. Po trzecim, jeżeli okaże się równie trafiony w moje gusta - strona wyląduje w ulubionych.
Takie komentarze mnie uskrzydlają i zachęcają do dalszej pracy :D Dziękuje :D
Usuń