Przejdź do głównej zawartości

Jajka faszerowane szynką szwarcwaldzką






           Lubicie nadziewać jajka na Wielkanoc?  Ja, bardzo :D Tym razem zamiast użyć zwykłej szynki  wykorzystałam szynkę szwarcwaldzką, która jest wędzona, ma wyśmienity i niepowtarzalny smak. Jajka wyszły rewelacyjnie i na pewno trafią na nasz świąteczny stół :D 



Składniki: 
  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 średniej cebuli 
  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej 
  • 1 łyżka majonezu 
  • pieprz 
  • ew. drobno pokrojona pietruszka 


          Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka do miseczki. Dodaj majonez, drobno pokrojoną szynkę, cebulę, sporą szczyptę pieprzu i jeśli chcesz to drobno pokrojoną pietruszkę. Porządnie wymieszaj. Nadzieniem napełniaj białka jaj i układaj na półmisku.






Komentarze

  1. Kocham smak i zapach szynki szwardzwaldzkiej. Niedawno ją nawet jadłam, baaa... delektowałam się nią. Sądzę, że nadałaby jajkom faszerowanym wspaniały, wykwintny posmak :) Jestem jak najbardziej za! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zbieram przepisy z faszerowanymi jajkami. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychota! Kocham tą szynkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kąski kojarzą nam się z obiadkiem Wielkanocnym u babci :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię faszerowane jaja. W zależności od nadzienia za każdym razem mają inny smak. Najczęściej robię takie z tuńczykiem lub łososiem, ale takie z szynką świetnie się zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię jajka faszerowane i przygotowuję nie tylko od święta :) oczywiście nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez jajek i mam zamiar przygotować jajka :) z szynką nie próbowałam, a wyglądają bardzo zachęcająco :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie lubię nadziewać, ale jak ktoś nadzieje to zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne jajeczka do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super jajka :) Ciekawy farsz wymyśliłaś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Rzadko kiedy przystawki potrafią mnie zaskoczyć. Jednak te jajeczka zrobiły na mnie duże wrażenie jak i na zaproszonych gościach. Stwierdzili, że od chwili ich spróbowania zaprzestają robienia tradycyjnie faszerowanych jajek lub jaj w majonezie.
    Jajusy przepyszne! I zachwyty nad nimi były równie przyjemne jak ich smak.
    Przepis lekko zmodyfikowalam dodając do smażonej cebuli pieczarki oraz szynkę szwardzwaldzka z dużą ilością pieprzu.
    To już drugi wypróbowany i zachwalany przepis, który wykorzystałam we własnej kuchni. Po trzecim, jeżeli okaże się równie trafiony w moje gusta - strona wyląduje w ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie komentarze mnie uskrzydlają i zachęcają do dalszej pracy :D Dziękuje :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz