Przejdź do głównej zawartości

Mazurek owsiany






      Mazurek owsiany przygotowany w 100% z płatków bez dodatku mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione bakalie.



 Składniki:
  • 250 g płatków owsianych 
  • 4 jajka 
  • 170 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 40 g rozpuszczonego masła 
  • 200 g ulubionego dżemu (mój był domowy z tego przepisu)
  • płatki migdałowe do dekoracji 

Foremka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większa 


            Płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlej masło. Do masy jajecznej wsyp płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i  nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem i ułóż płatki migdałów.

 * Jeśli chcesz do ciasta dodać bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g płatków + 50/70 g bakali.





Komentarze

  1. Piękny :) Prosi się o zrobienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji jeszcze nie robiłam, świetny! A od koszyczka nie mogę oderwać oczu :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę i ja go spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mazurek zazwyczaj był przeze mnie pomijany podczas świątecznych przygotowań, może w tym roku się uda

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne, idealne kawałeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam mazurków ale ten wygląda wprost przepięknie :) chyba się jednak złamię ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam nawet po sezonie świątecznym będzie idealny do kawki :D

      Usuń
  7. Mój tata ostatnio przeżywa wielką fascynację owsiankami i jak przez całe moje życie patrzył na mnie z ukosa jak je jadłam tak teraz sam nakupuje różnorakie płatki owsiane. Pewnie bym mu trafiła w gust, gdybym na Wielkanoc zmalowała takiego mazurka :D Piękny i niezwykle apetyczny :) A jak kusząco udekorowany! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowsza wersja? *,* Mniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zdrowsza to nie wiem? Trochę cukru w nim siedzi :D

      Usuń
  9. Rewelacyjny! Muszę go zrobić :) <3

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Takiej jeszcze nie widziałam nigdzie. Wygląda bardzo smacznie i w jakiej fajnej blaszce podany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet owsiany? Chyba ten przemawia do mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, właśnie takiego mazurka szukałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się taka wersja mazurka;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O ja! Owsiany mazurek nie przesadnie słodki to dla nas byłoby coś :D A do tego banalnie prosty i efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny pomysł na zdrową wersję świątecznego wypieku! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze trochę zdrowia przy tej niezdrowej słodkości

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie próbowałam jeszcze takiego mazurka, a brzmi to bardzo ciekawie. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok