Mazurek owsiany przygotowany w 100% z płatków bez dodatku mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione bakalie.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 4 jajka
- 170 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g rozpuszczonego masła
- 200 g ulubionego dżemu (mój był domowy z tego przepisu)
- płatki migdałowe do dekoracji
Foremka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większa
Płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlej masło. Do masy jajecznej wsyp płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem i ułóż płatki migdałów.
* Jeśli chcesz do ciasta dodać bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g płatków + 50/70 g bakali.
Piękny :) Prosi się o zrobienie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :D
UsuńTakiej wersji jeszcze nie robiłam, świetny! A od koszyczka nie mogę oderwać oczu :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWygląda bardzo ładnie:)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :D
UsuńMuszę i ja go spróbować :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
Usuńmazurek zazwyczaj był przeze mnie pomijany podczas świątecznych przygotowań, może w tym roku się uda
OdpowiedzUsuńSpróbuj :D
Usuńśliczne, idealne kawałeczki:)
OdpowiedzUsuńOj tak :D
UsuńMazurek wprost idealny! ;D
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńnigdy nie robiłam mazurków ale ten wygląda wprost przepięknie :) chyba się jednak złamię ;p
OdpowiedzUsuńPolecam nawet po sezonie świątecznym będzie idealny do kawki :D
UsuńMój tata ostatnio przeżywa wielką fascynację owsiankami i jak przez całe moje życie patrzył na mnie z ukosa jak je jadłam tak teraz sam nakupuje różnorakie płatki owsiane. Pewnie bym mu trafiła w gust, gdybym na Wielkanoc zmalowała takiego mazurka :D Piękny i niezwykle apetyczny :) A jak kusząco udekorowany! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, tacie na pewno będzie smakować :D
UsuńCudowny:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńZdrowsza wersja? *,* Mniami.
OdpowiedzUsuńCzy zdrowsza to nie wiem? Trochę cukru w nim siedzi :D
UsuńRewelacyjny! Muszę go zrobić :) <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
UsuńO! Takiej jeszcze nie widziałam nigdzie. Wygląda bardzo smacznie i w jakiej fajnej blaszce podany :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWygląda po prostu idealnie *,*
OdpowiedzUsuńSuper, ale się cieszę :D
UsuńNawet owsiany? Chyba ten przemawia do mnie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńNic tylko zakasać rękawy :D
UsuńŚwietny przepis, właśnie takiego mazurka szukałam! :)
OdpowiedzUsuńCiesze się że mogłam ci pomóc :D
Usuńniesamowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńBardzo podoba mi się taka wersja mazurka;)
OdpowiedzUsuńSuper :D
UsuńPiękny, robię :-)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak ci smakował :D
UsuńO ja! Owsiany mazurek nie przesadnie słodki to dla nas byłoby coś :D A do tego banalnie prosty i efektowny :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia :D
UsuńGenialny pomysł na zdrową wersję świątecznego wypieku! Mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ci się podoba :D
UsuńZawsze trochę zdrowia przy tej niezdrowej słodkości
OdpowiedzUsuńDokładnie :D
UsuńNie próbowałam jeszcze takiego mazurka, a brzmi to bardzo ciekawie. Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam nie tylko na święta :D
Usuń