Przejdź do głównej zawartości

Mazurek owsiany






      Mazurek owsiany przygotowany w 100% z płatków bez dodatku mąki. Świetne rozwiązanie dla osób, które z jakiś względów nie mogą jej spożywać. Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu po prostu nie może się nie udać :D Przełożony ulubionym dżemem jest naprawdę bardzo pyszny. Dodam jeszcze że masę można urozmaicić dodając ulubione bakalie.



 Składniki:
  • 250 g płatków owsianych 
  • 4 jajka 
  • 170 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 40 g rozpuszczonego masła 
  • 200 g ulubionego dżemu (mój był domowy z tego przepisu)
  • płatki migdałowe do dekoracji 

Foremka 25 x 21 cm, może być kilka centymetrów większa 


            Płatki wrzuć na suchą patelnię i podpraż. Przestudź. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać następnie partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlej masło. Do masy jajecznej wsyp płatki i delikatnie wymieszaj. Przelej do foremki. Piecz w 175*C około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy wierzch się ściął i  nabrał złotego koloru. Po przestudzeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem i ułóż płatki migdałów.

 * Jeśli chcesz do ciasta dodać bakalie to do przygotowania ciasta używasz 200g płatków + 50/70 g bakali.





Komentarze

  1. Piękny :) Prosi się o zrobienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji jeszcze nie robiłam, świetny! A od koszyczka nie mogę oderwać oczu :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę i ja go spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mazurek zazwyczaj był przeze mnie pomijany podczas świątecznych przygotowań, może w tym roku się uda

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne, idealne kawałeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie robiłam mazurków ale ten wygląda wprost przepięknie :) chyba się jednak złamię ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam nawet po sezonie świątecznym będzie idealny do kawki :D

      Usuń
  7. Mój tata ostatnio przeżywa wielką fascynację owsiankami i jak przez całe moje życie patrzył na mnie z ukosa jak je jadłam tak teraz sam nakupuje różnorakie płatki owsiane. Pewnie bym mu trafiła w gust, gdybym na Wielkanoc zmalowała takiego mazurka :D Piękny i niezwykle apetyczny :) A jak kusząco udekorowany! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowsza wersja? *,* Mniami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zdrowsza to nie wiem? Trochę cukru w nim siedzi :D

      Usuń
  9. Rewelacyjny! Muszę go zrobić :) <3

    OdpowiedzUsuń
  10. O! Takiej jeszcze nie widziałam nigdzie. Wygląda bardzo smacznie i w jakiej fajnej blaszce podany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nawet owsiany? Chyba ten przemawia do mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny przepis, właśnie takiego mazurka szukałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się taka wersja mazurka;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O ja! Owsiany mazurek nie przesadnie słodki to dla nas byłoby coś :D A do tego banalnie prosty i efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Genialny pomysł na zdrową wersję świątecznego wypieku! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze trochę zdrowia przy tej niezdrowej słodkości

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie próbowałam jeszcze takiego mazurka, a brzmi to bardzo ciekawie. Zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz