Przejdź do głównej zawartości

Babka jogurtowa na zimno




       Delikatna jogurtowa babka przygotowana na zimno bez pieczenia. Z dużą ilością kwaskowatych owoców. W smaku przypomina sernik na zimno. Lekka, pyszna i przyjemna idealna po świątecznym obiedzie :D


Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy Ola




Składniki: 

Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 700 ml wrzątku 
  • 500 g mix owoców jagody, truskawki, maliny, borówki
Masa jogurtowa:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 800 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma) 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 8 łyżek cukru pudru 
  • 9 łyżeczek żelatyny 

Foremka do babki z odpinaną obręczą 26 cm. Można też kupić tortownicę z dnem do babki.


         Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj owoce (jeśli używasz owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.
          Masa jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurty, ziarenka z laski wanilii i cukier. Wymieszaj jeszcze raz. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody, sposób rozpuszczania żelatyny czytaj Tu. Miksując masę jogurtową wlewaj cienkim strumykiem żelatynę. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją. Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń galaretkę od dna. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi owocami i gałką loda.






Komentarze

  1. Przypomina mi takie lekkie, wiosenno-letnie wypieki. Ach, poproszę o kawałeczek, bo wygląda niesamowicie apetycznie i kusząco. Taka biała dama skąpana w leśnych owocach. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo wiosennie no i oczywiście smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie taka miała być lekka, wiosenna i wciągająca :D

      Usuń
  3. Pysznie i tak wiosennie kochana :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka i kusząca:D Porywam kawałek;) Zdrowych, radosnych Świąt dla Was:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, o takiej babce nie słyszałam ;) Genialna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie desery to chyba 99% ludności lubi :D I te truskawy! Dużo lżejsza wersja babki na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja właśnie myślałam że to sernik na zimno, a tu proszę niespodzianka wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
  8. takie słodkości na zimno uwielbiam :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna babka :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię 'wypieków' na zimno.
    Ta "podstawa" ładna (nazwy now mogę zapamiętać).

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna babka i taka wiosenna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłabym ją, oj jadła, aż bym sama całą zjadła <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się cudownie! Ale robisz smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię takie jogurtowe ciasta. Twoja babka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jogurtowe ciasta są dietetyczne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok