Przejdź do głównej zawartości

Babka jogurtowa na zimno




       Delikatna jogurtowa babka przygotowana na zimno bez pieczenia. Z dużą ilością kwaskowatych owoców. W smaku przypomina sernik na zimno. Lekka, pyszna i przyjemna idealna po świątecznym obiedzie :D


Spokojnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych pełnych miłości i rodzinnego ciepła życzy Ola




Składniki: 

Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 700 ml wrzątku 
  • 500 g mix owoców jagody, truskawki, maliny, borówki
Masa jogurtowa:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 800 g jogurtu greckiego (u mnie bakoma) 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 8 łyżek cukru pudru 
  • 9 łyżeczek żelatyny 

Foremka do babki z odpinaną obręczą 26 cm. Można też kupić tortownicę z dnem do babki.


         Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj owoce (jeśli używasz owoców mrożonych należy je rozmrozić i odsączyć z soku). Gdy galaretka zacznie dobrze tężeć ale jest jeszcze lekko płynna wylej ją do foremki i włóż do lodówki.
          Masa jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurty, ziarenka z laski wanilii i cukier. Wymieszaj jeszcze raz. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody, sposób rozpuszczania żelatyny czytaj Tu. Miksując masę jogurtową wlewaj cienkim strumykiem żelatynę. Gdy masa będzie gotowa wyłóż ją na galaretkę, wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepiej przy pomocy noża delikatnie odseparuj ciasto od obręczy i odczep ją. Przyłóż talerz i przekręć ciasto na drugą stronę, jeśli będzie trzeba delikatnie odsuń galaretkę od dna. Przechowuj w lodówce do 4 dni. Możesz podawać ze świeżymi owocami i gałką loda.






Komentarze

  1. Przypomina mi takie lekkie, wiosenno-letnie wypieki. Ach, poproszę o kawałeczek, bo wygląda niesamowicie apetycznie i kusząco. Taka biała dama skąpana w leśnych owocach. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo wiosennie no i oczywiście smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie taka miała być lekka, wiosenna i wciągająca :D

      Usuń
  3. Pysznie i tak wiosennie kochana :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka i kusząca:D Porywam kawałek;) Zdrowych, radosnych Świąt dla Was:)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę, o takiej babce nie słyszałam ;) Genialna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie desery to chyba 99% ludności lubi :D I te truskawy! Dużo lżejsza wersja babki na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja właśnie myślałam że to sernik na zimno, a tu proszę niespodzianka wygląda cudownie

    OdpowiedzUsuń
  8. takie słodkości na zimno uwielbiam :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna babka :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię 'wypieków' na zimno.
    Ta "podstawa" ładna (nazwy now mogę zapamiętać).

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna babka i taka wiosenna! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłabym ją, oj jadła, aż bym sama całą zjadła <3 Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentuje się cudownie! Ale robisz smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię takie jogurtowe ciasta. Twoja babka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jogurtowe ciasta są dietetyczne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz