Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej. Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy 200 g cukru 1 laska wanilii 1 kora cynamonu 4 goździki 250-300 ml wódki 300 ml wody Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do
Wyglądają zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńA jak smakują :D
Usuńw tamtym roku faszerowałam jajka łososiem - były przepyszne.
OdpowiedzUsuńChciałam urozmaicić farsz i dodałam kapary :D Wyszło pysznie!
UsuńZ łososiem - mniam:D
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :D
UsuńFarsz jajeczny z łososiem jest mi znany. Kaparów nie dodawałam póki co, ale muszę spróbować. Tym bardziej, że nie chcę, aby te święta były nudne i szukam takich inspiracji z jajem w roli głównej. Pozdrowieńka! :)
OdpowiedzUsuńPolecam dodatek kaparów, wyszło świetnie :D Pozdrawiam :D
UsuńFarsz z kaparami musi być pyszny! Takim nadzieniem jeszcze nie faszerowałam jajek, ale pomysł bardzo mi się podoba. Zdrowych, radosnych Świąt :)
OdpowiedzUsuńPolecam, wyszło smacznie :D Wesołych Świąt!
UsuńBardzo ciekawy farsz, świetnie się prezentują! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńKurczę, szkoda, że u nas nie robi się takich faszerowanych jajek :) Muszą byc bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńKaparów nigdy nie jadłam, ale nie wątpię, że to jest dobre.
OdpowiedzUsuń