Przejdź do głównej zawartości

Babka marchewkowa






            Co ja mogę napisać - jest pyszna! Wilgotna, takie lubię najbardziej. Ma piękny, bardzo pozytywny pomarańczowy kolor. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu. W smaku trochę przypomina ciasto marchewkowe tylko tutaj do tej babki nie dodajemy przypraw korzennych ani orzechów. Chyba że ktoś ma na to ochotę :D Polecam!



Składniki: 
  • 250 g świeżej, obranej marchewki 
  • 230 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 jajka 
  • 200 ml oleju 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • skórka z pomarańczy 

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • sok z pomarańczy 


Foremka do babki


             W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i skórkę z pomarańczy.  Marchewkę zetrzyj na tarce albo zmiksuj. Następnie zblenduj ją jak najdrobniej. Do miski włóż jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijaj na średnich obrotach przez  3-5 minut do rozpuszczenia cukru. Dodaj marchewkę, mąkę i wymieszaj. Przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka przez 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu wyjmij z foremki i połóż na kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Cukier puder wsyp do miseczki, cały czas mieszając dodawaj pomalutku sok z pomarańczy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej babkę i dowolnie udekoruj.





 Źródło

Komentarze

  1. Ma piękny kolor!
    Jestem pewna, że smakowała obłędnie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę taką zrobić na święta, wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak już wspomniałam babki uwielbiam więc napewno bym ja spałaszowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Lubię marchewkowe ciasta. Ale takiej babki to jeszcze nie widziałam. Ekstra. Z chęcią poprosiłabym o kawałeczek na spróbowanie, ale w ciemno wiem, że na pewno by mi zasmakowała. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne zdjęcie:))) a babka pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść babki marchewkowej. Wspaniały pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo świąteczny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowej jeszcze nie próbowałam :) Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wilgotna babka? Zbawienie dla mnie! I jeszcze marchewkowa? Chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie! A czemu by nie połączyć obu świąt i wziąć nieco z ciasta marchewkowego i piaskowej babki :) Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka wygląda smakowicie! Też mam zamiar zrobić ciasto marchewkowe na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok