Przejdź do głównej zawartości

Babka marchewkowa






            Co ja mogę napisać - jest pyszna! Wilgotna, takie lubię najbardziej. Ma piękny, bardzo pozytywny pomarańczowy kolor. Łatwa i dość szybka w przygotowaniu. W smaku trochę przypomina ciasto marchewkowe tylko tutaj do tej babki nie dodajemy przypraw korzennych ani orzechów. Chyba że ktoś ma na to ochotę :D Polecam!



Składniki: 
  • 250 g świeżej, obranej marchewki 
  • 230 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 4 jajka 
  • 200 ml oleju 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • skórka z pomarańczy 

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • sok z pomarańczy 


Foremka do babki


             W misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i skórkę z pomarańczy.  Marchewkę zetrzyj na tarce albo zmiksuj. Następnie zblenduj ją jak najdrobniej. Do miski włóż jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Ubijaj na średnich obrotach przez  3-5 minut do rozpuszczenia cukru. Dodaj marchewkę, mąkę i wymieszaj. Przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka przez 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu wyjmij z foremki i połóż na kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Cukier puder wsyp do miseczki, cały czas mieszając dodawaj pomalutku sok z pomarańczy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Polej babkę i dowolnie udekoruj.





 Źródło

Komentarze

  1. Ma piękny kolor!
    Jestem pewna, że smakowała obłędnie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę taką zrobić na święta, wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jak już wspomniałam babki uwielbiam więc napewno bym ja spałaszowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł. Lubię marchewkowe ciasta. Ale takiej babki to jeszcze nie widziałam. Ekstra. Z chęcią poprosiłabym o kawałeczek na spróbowanie, ale w ciemno wiem, że na pewno by mi zasmakowała. Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne zdjęcie:))) a babka pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść babki marchewkowej. Wspaniały pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo świąteczny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Marchewkowej jeszcze nie próbowałam :) Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wilgotna babka? Zbawienie dla mnie! I jeszcze marchewkowa? Chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie! A czemu by nie połączyć obu świąt i wziąć nieco z ciasta marchewkowego i piaskowej babki :) Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka wygląda smakowicie! Też mam zamiar zrobić ciasto marchewkowe na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz