Kolejny fantastyczny przepis na mazurka bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie z ostatnio moją ulubioną prażynkową czekoladą, która dodaje większej chrupkości. Jako nadzienie posłużył mi czekoladowy kajmak, który jest po prostu przepyszny :D Sama już nie wiem, który bardziej mi smakuje solony czy czekoladowy. Oba są przepyszne polecam spróbować :D Co do mazurka myślałam że będzie słodszy ale okazał się idealny w smaku. Polecam!
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g czekolady z prażynkami (ja użyłam z lidla)
- 400 g czekoladowego kajmaku użyłam Tego
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
- mały kawałek czekolady do starcia na wierzch
Mała forma do tart kwadratowa, prostokątna albo okrągła max 21 cm
Herbatniki zmiel dodaj rozpuszczone masło i czekoladę. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do lodówki na minimum 15 minut. Na przygotowany spód wyłóż kajmak, wyrównaj, posyp startą czekoladą i zrób dekoracje z czekoladowych jajeczek.
To że Ola dobrze i z pomysłem piecze(a właściwie tworzy) znakomite ciasta wszyscy już wiemy ale Ja jestem również pełen podziwu dla Jej zdjęć które sprawiają że te ciasta wyglądają wprost nieziemsko.
OdpowiedzUsuńp.s z względu na stan w którym znajduje się Ola domyślam się że kolejny przepis będzie z kajmakiem mocno słonym?.
Tarta z panna cota i kajmakiem zrobiła furorę.
Gorące pozdrowienia dla Ciebie Olu:-)
Tomasz, dziękuje wzruszyłam się :D
UsuńPorywam w całości:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Forma nadaje super wyglądu :) Musiał być przepyszny w smaku! :D
OdpowiedzUsuńCzekolada i kajmak. No i przepadłam. Toż to chyba najlepsze smaki świata. W dodatku placuszek bez pieczenia, szybki, piękny. Muszę go wypróbować :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z powyższym:) Uwielbiam Twoje zdjęcia Olu:)) Przepisy oczywiście też. Ale czyżbym dobrze zrozumiała aluzję?? Jeśli tak to gratulacje kochana!!! :) Pozdrawiam ciepło Magda
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :D Hi, hi tak w czerwcu na świecie pojawi się nasz drugi synuś :D
UsuńOmg!!! Gratuluję Słońce :DDDD Mazurek - jak zawsze u Ciebie - rewelacyjny :) Ściskam ciepło :)
UsuńZ prazynkową czekoladą i bez pieczenia? Ciekawie to zrobiłaś. ;)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda i do tego taki fajny, prosty przepis :) Jestem pod mega wrażeniem :)))
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią mazurków :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńZnakomity! <3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDark & Moody. I like it :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny mazurek! W moim domu nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc, ale chyba muszę to zmienić;)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a do tego sam mazurek wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńboski mazurek :)
OdpowiedzUsuńO mamo! Jak on wygląda! Czekolada, kajmak.... to musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńpiękny, cieszy oczy :) Na pewno genialnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPięknie ozdobiony, raj dla czekoladoholika :-).
OdpowiedzUsuńMuszę szybko uciekać stąd, bo zaraz zacznę oblizywać ekran! :D
OdpowiedzUsuńCudny- muszę go mieć :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Muszę zrobić na święta :)
OdpowiedzUsuń