Przejdź do głównej zawartości

Mazurek z czekoladowym kajmakiem bez pieczenia







          Kolejny fantastyczny przepis na mazurka bez pieczenia. Na ciasteczkowym spodzie z ostatnio moją ulubioną prażynkową czekoladą, która dodaje większej chrupkości. Jako nadzienie posłużył mi czekoladowy kajmak, który jest po prostu przepyszny :D Sama już nie wiem, który bardziej mi smakuje solony czy czekoladowy. Oba są przepyszne polecam spróbować :D Co do mazurka myślałam że będzie słodszy ale okazał się idealny w smaku. Polecam!



Składniki: 
  • 200 g herbatników 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 100 g czekolady z prażynkami (ja użyłam z lidla) 
Nadzienie:
  • 400 g czekoladowego kajmaku użyłam Tego  
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji 
  • mały kawałek czekolady do starcia na wierzch 

Mała forma do tart kwadratowa, prostokątna albo okrągła max 21 cm



         Herbatniki zmiel dodaj rozpuszczone masło i czekoladę. Wymieszaj i wyłóż dno i boki foremki. Włóż do lodówki na minimum 15 minut. Na przygotowany spód wyłóż kajmak, wyrównaj, posyp startą czekoladą i zrób dekoracje z czekoladowych jajeczek.




Komentarze

  1. To że Ola dobrze i z pomysłem piecze(a właściwie tworzy) znakomite ciasta wszyscy już wiemy ale Ja jestem również pełen podziwu dla Jej zdjęć które sprawiają że te ciasta wyglądają wprost nieziemsko.
    p.s z względu na stan w którym znajduje się Ola domyślam się że kolejny przepis będzie z kajmakiem mocno słonym?.
    Tarta z panna cota i kajmakiem zrobiła furorę.
    Gorące pozdrowienia dla Ciebie Olu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda! Forma nadaje super wyglądu :) Musiał być przepyszny w smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i kajmak. No i przepadłam. Toż to chyba najlepsze smaki świata. W dodatku placuszek bez pieczenia, szybki, piękny. Muszę go wypróbować :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z powyższym:) Uwielbiam Twoje zdjęcia Olu:)) Przepisy oczywiście też. Ale czyżbym dobrze zrozumiała aluzję?? Jeśli tak to gratulacje kochana!!! :) Pozdrawiam ciepło Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :D Hi, hi tak w czerwcu na świecie pojawi się nasz drugi synuś :D

      Usuń
    2. Omg!!! Gratuluję Słońce :DDDD Mazurek - jak zawsze u Ciebie - rewelacyjny :) Ściskam ciepło :)

      Usuń
  5. Z prazynkową czekoladą i bez pieczenia? Ciekawie to zrobiłaś. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialnie wygląda i do tego taki fajny, prosty przepis :) Jestem pod mega wrażeniem :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesteś mistrzynią mazurków :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie, musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny mazurek! W moim domu nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc, ale chyba muszę to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia, a do tego sam mazurek wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo! Jak on wygląda! Czekolada, kajmak.... to musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. piękny, cieszy oczy :) Na pewno genialnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie ozdobiony, raj dla czekoladoholika :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę szybko uciekać stąd, bo zaraz zacznę oblizywać ekran! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudny- muszę go mieć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały! Muszę zrobić na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz