Babka, którą spotkacie w prawie każdej cukierni w Wielkopolsce. Jest bardzo puszysta, mięciutka i ładnie pachnie cytrusami. Charakteryzuje się też tym że jest w niej połączenie dwóch mąk zwykła pszenna i ziemniaczana. Pieczona koniecznie w podłużnej foremce z dodatkiem skórki cytrynowej i soku. Chociaż niektóre cukiernie dodają aromat, ja raczej stawiam na naturalny. Oprószona cukrem pudrem. Polecam nie tylko na święta, ale też bez okazjonalnie do kawki czy herbatki.
Składniki:
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 200 g rozpuszczonego masła
- cytryna
- cukier puder do oprószenia
foremka keksówka 30 x 11 cm, wyłożona pergaminem
W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomału, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i po łyżce wsypuj mąki. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i ciepłe masło. Na sam koniec dodaj skórkę startą z cytryny i około 2 łyżki soku. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka około 35-40 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Bardzo lubię babki w każdej postaci jeszcze jak są mokre pycha:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta! idealne do filizanki kawy lub herbaty :)
OdpowiedzUsuńApetyczna! Zbieram teraz jak najwięcej przepisów na babki, bo zbliżają się święta Wielkanocne, a ja wtedy często właśnie na rożne babki się decyduję. Babki poznańskiej nie robiłam nigdy. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, wygląda na bardzo lekkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Właśnie dziś o niej rozmawiałyśmy :) Nabrałyśmy apetyt na taką babkę i co najważniejsze o smaku cytrynowym gdzie nam to się rzadko zdarza :P Na święta tato zawsze kupuje taką w piekarni w formie baranka i zajączka :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) U mnie dziś babka drożdżowa :))) Czuć, że święta coraz bliżej :)))
OdpowiedzUsuńnie jestem fanką babek, ale na święta zawsze jakąś trzeba zrobić :)
OdpowiedzUsuńPiękna Ci wyszła!
Przepadamy za babkami, upiekę ją na pewno :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i puszyście!
OdpowiedzUsuńDo herbaty idealna :)
OdpowiedzUsuńCiacho- cód malina, a zdjęcia obłędne :)
OdpowiedzUsuńWspaniała:D
OdpowiedzUsuńPrzepiękna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie;) Smakuje na pewno równie pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńTak wiosennie się zrobiło za sprawą babki i jej aranżacji. Pięknie :)
OdpowiedzUsuńCudowna babka, zapachniało mi wiosną i świętami :)
OdpowiedzUsuńPyszna, pachnąca ,piękny kolor-na pewno zagości u mnie na święta -dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Polecam :D
UsuńPachniała pewnie obłędnie!
OdpowiedzUsuń