Przejdź do głównej zawartości

Babka poznańska






                   Babka, którą spotkacie w prawie każdej cukierni w Wielkopolsce. Jest bardzo puszysta, mięciutka i ładnie pachnie cytrusami. Charakteryzuje się też tym że jest w niej połączenie dwóch mąk zwykła pszenna i ziemniaczana. Pieczona koniecznie w podłużnej foremce z dodatkiem skórki cytrynowej i soku. Chociaż niektóre cukiernie dodają aromat, ja raczej stawiam na naturalny. Oprószona cukrem pudrem. Polecam nie tylko na święta, ale też bez okazjonalnie do kawki czy herbatki.




Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 160 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 200 g rozpuszczonego masła 
  • cytryna 
  • cukier puder do oprószenia 


foremka keksówka 30 x 11 cm, wyłożona pergaminem


               W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomału, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Zmniejsz obroty i po łyżce wsypuj mąki. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone i ciepłe masło. Na sam koniec dodaj skórkę startą z cytryny i około 2 łyżki soku. Wymieszaj i przełóż do formy. Piecz do suchego patyczka około 35-40 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.







Komentarze

  1. Bardzo lubię babki w każdej postaci jeszcze jak są mokre pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta! idealne do filizanki kawy lub herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna! Zbieram teraz jak najwięcej przepisów na babki, bo zbliżają się święta Wielkanocne, a ja wtedy często właśnie na rożne babki się decyduję. Babki poznańskiej nie robiłam nigdy. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho, wygląda na bardzo lekkie i puszyste :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś o niej rozmawiałyśmy :) Nabrałyśmy apetyt na taką babkę i co najważniejsze o smaku cytrynowym gdzie nam to się rzadko zdarza :P Na święta tato zawsze kupuje taką w piekarni w formie baranka i zajączka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje :) U mnie dziś babka drożdżowa :))) Czuć, że święta coraz bliżej :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. nie jestem fanką babek, ale na święta zawsze jakąś trzeba zrobić :)
    Piękna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadamy za babkami, upiekę ją na pewno :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie i puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho- cód malina, a zdjęcia obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie;) Smakuje na pewno równie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak wiosennie się zrobiło za sprawą babki i jej aranżacji. Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna babka, zapachniało mi wiosną i świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna, pachnąca ,piękny kolor-na pewno zagości u mnie na święta -dziękuję za przepis :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  15. Pachniała pewnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok