Przejdź do głównej zawartości

Sernik "Piękna Helena"







            Wspaniały sernik inspirowany deserem "Piękna Helena". Gruszki gotuje się w syropie a następnie polewa czekoladowym sosem - mmmy pyszotka :D Sernik jest również bardzo dobry od samego spodu po samą gorę. Spód to klasyczny przepis na brownie, które jak wiecie jest bardzo czekoladowe i bardzo wilgotne. Masa serowa jest kremowa, mazista i rozpływa się w ustach jak lody czekoladowe. A wierz to gruba warstwa czekoladowej polewy. W to wszystko weszły gruszki :D Wspaniały sernik na wyjątkowe okazje. Polecam! 




Składniki: 

Spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 1 żółtko 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżka mąki 
Masa serowa:
  • 3 jajka 
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy) 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 3 czubate łyżki kakao 
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 100 g gorzkiej czekolady 

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 
  • 8-9 łyżek mleka 
 Dodatkowo 6 dojrzałych gruszek*


Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem 



           Spód: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i szczyptę soli a następnie przestudź. W misce ubij jajka i żółtko, następnie pomalutku wsypuj cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie puszysta cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszając dodaj kakao i mąkę. Przelej do tortownicy.
         Gruszki obierz i ostrym nożem/obierakiem wydrąż od spodu gniazda nasienne. Gruszki włóż na wcześniej przygotowany spód.
          Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Wszystkie składniki masy włóż do dużej miski i zmiksuj do ich połączenia około 2 minuty. Delikatnie przelej do foremki. Piecz około 80 minut w 160*C z termoobiegiem. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź  palcem środek sernika czy jest rzadki czy stężał. Jeśli jest rzadki to podpiecz go jeszcze z 10 minut. Sernik przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
         Sernik wymnij na paterę i polej polewą (wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź).


* Do sernika można użyć gruszek dojrzałych/miękkich a można też użyć gruszek twardych a następnie ugotować je w syropie tak jak to się robi w deserze "Piękna Helena".

Składniki na syrop: 500 ml wody, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki cukru, 1/2 laska wanilii. Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj przez 5 minut. Następnie do syropu włóż obrane i wydrążone gruszki. Gotuj do miękkości. Tylko uważaj żeby ich nie rozgotować.










Komentarze

  1. zdjęcia przepiękne, jak obrazy - śliczne! a smak - zazdroszczę tym, którzy jedli :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super taki czekoladowy sernik, bardzo apetycznie się prezentuje :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny!
    Ja, wielbicielka serników zjadłabym większość...

    OdpowiedzUsuń
  4. masz talent, zdjęcia są po prostu przepiękne, a sernik na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aj, aj! Totalna rozpusta.. ale warta grzechu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Podobny sernik widziałyśmy już nie raz :) Może kiedyś w końcu skusimy się na własną wersję :) Piękna aranżacja!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, przepiękne zdjęcia! :)
    Ten sernik jest po prostu idealny! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. No... piękna ta Helena;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Żeczywiście piękna ta helena :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Po co ja się tak katuję...

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdjęcia <3 Jestem oczarowana! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały sernik i piękne zdjęcia! A ta drewniana patera jest przecudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Poezja.... :) ależ on musi smakować! I te klimatyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ piękne zdjęcia wow nie mogę sie napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam już go kilka razy, pyszności i robi wrażenie ��

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam już kilka razy pyszności i robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Poezja smaku , upiekłam go 🎂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok