Przejdź do głównej zawartości

Ziarna kawy






         Trufle w kształcie ziarna kawy są bardzo kawowe, bardzo czekoladowe i co by nie było bardzo dobre :D Świetnie nadadzą się na różne przyjęcia w domu czy w pracy. Przyciągają wzrok, kuszą swoim wyglądem i na pewno trudno się im oprzeć. Nie są trudne w przygotowaniu, ale przygotowując je musimy się trochę pobrudzić czekoladą. Polecam!



Składniki: 
  • 250 g cukru 
  • 75 ml wody 
  • 125 g masła 
  • 80 g gorzkiej czekolady 
  • 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 100 g zmielonych herbatników
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich 

Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 8 łyżek mleka 
  • pędzelek do smarowania 
 Dodatkowo duża wykałaczka do szaszłyków i ew. mini papilotki do podania



          Do garnka wsyp cukier zalej go wodą i zagotuj. Zmniejsz płomień i pomalutku gotuj 4 minuty. Dodaj masło, czekoladę i kawę. Mieszaj do połączenia się składników.  Na koniec dodaj zmielone herbatniki i orzechy. Porządnie wymieszaj i odstaw masa w tym czasie ostygnie i zgęstnieje. Nabieraj małą łyżeczką porcję masy ( ilość mniej więcej orzecha włoskiego) zrób kulkę a następnie lekko spłacz i uformuj jajowaty kształt. Po środku zrób wykałaczką rowek, posmaruj polewą w razie czego można jeszcze raz przejechać wykałaczką (żeby rowek był widoczny) i połóż na pergaminie do pieczenia. Poczekaj, aż polewa zastygnie. Ziarna kawy możesz umieścić w małych papilotkach albo po prostu połóż na talerz.
 Polewa: Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej.








Komentarze

  1. wyglądają jak prawdziwe ziarnka kawy... aż oglądałam kilka razy, czytałam opis kilka razy żeby upatrzyć, pięknie Ci to wyszło, ale ja z moimi dwoma lewymi rękami do pieczenia i manualnych prac nie dałabym rady - choć zjeść i upaprać się czekoladą - o TAKKKK :) PYSZNIE wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wyglądają jak prawdziwe ziarenka kawy :) gratuluję zdolności plastycznych :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Niesamowite cudeńka wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudeńka! Kawa nie dla ale ten kształt jest fenomenalny!
    Piękno w swej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaa.. a ja myślałam, że są prawdziwe! :D Al bajer ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow jakie zdolności, cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kochana podrzuć kilka :-) obłędne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wooow kochana! One wyglądają lepiej niż te z Sowy! :D Co ja gadam, lepiej niż te prawdziwe z Belgii! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślicznie wyglądają te twoje trufle. Są po prostu idealne. Jestem ciekawa jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo kreatywne. idealnie odwzorowany kształt ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy wpis. Warto było tutaj zajrzeć

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz