Przez dodatek kakao to nawet marchewki nie widać ani nie czuć. Ale robi ona taki myk że dodaje ciastu wilgoci a ja takie ciasta lubię najbardziej :D Ciasto marchewkowe samo w sobie jest wilgotne, puszyste i bardzo czekoladowe. Uzupełnieniem jest krem, który powstał tylko z dwóch składników sera i kajmaku. Wszystko bardzo smacznie się połączyło a żeby nie było nudno są dodane orzeszki do pochrupania :D Miód malina, polecam :D
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 180 g startej na średnich oczkach marchewki (3-4 sztuki)
- 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 350 g serka śmietankowego w kostce (mój był taki )
- 150 g kajmaku (najlepszy jest ten z dodatkiem soli :)
- 20-50 g orzechów włoskich
Tortownica 20-21 cm wyłożona pergaminem
W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i sodę. Odstaw na chwilę. W mikserze zmiksuj jajka a następnie pomału dosypuj cukier. Ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlej olej. Delikatnie i powoli mieszaj jednoczenie wsypuj mąkę. Na koniec dołóż marchewkę i orzechy. Przelej do tortownicy i piecz do suchego patyczka w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut. Przestudź a następnie przekrój na pół.
Krem: Do miski włóż ser i kajmak zmiksuj, aż się wszystko połączy. Cześć masy wyłóż na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż pozostałą część. Posyp drobno pokrojonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Bardzo zachęcający...zjadłabym do zielonej herbatki ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
Ojoj cudowne ciacho. Wygląda bardzo apetycznie. Wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda baaaardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńi u mnie i u Ciebie marchewkowe! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo Twoja propozycja <3
Już sam tytuł sprawia, że ślinka cieknie na klawiaturę :P
OdpowiedzUsuńTeż lubimy takie wilgotne ciasta a już szczególnie z marchewką. No i ten krem serowo kajmakowy.... BOMBA :D
Nie chcesz może abym się do Ciebie wprowadziła? :D To ciasto musi być genialne!
OdpowiedzUsuńWpadaj :D
UsuńAle ma piękny, intensywny kolor!:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, ten krem mnie bardzo zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda po prostu perfekcyjnie! Z chęcią bym przygarnęła kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńSer twaróg zwykly tez moze byc?
OdpowiedzUsuńJeśli ci nie przeszkadzają grudki sera w kremie to może być. Zwykły twaróg może być kwaśniejszy i może trzeba będzie dodać trochę więcej kajmaku.
Usuń