Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe z kremem serowo kajmakowym






          Przez dodatek kakao to nawet marchewki nie widać ani nie czuć. Ale robi ona taki myk że dodaje ciastu wilgoci a ja takie ciasta lubię najbardziej :D Ciasto marchewkowe samo w sobie jest wilgotne, puszyste i bardzo czekoladowe. Uzupełnieniem jest krem, który powstał tylko z dwóch składników sera i kajmaku. Wszystko bardzo smacznie się połączyło a żeby nie było nudno są dodane orzeszki do pochrupania :D Miód malina, polecam :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 5 jajek 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 150 g mąki 
  • 40 g kakao 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • 50 ml oleju 
  • 180 g startej na średnich oczkach marchewki (3-4 sztuki) 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów włoskich 
Krem:
  • 350 g serka śmietankowego w kostce   (mój był taki )
  • 150 g kajmaku (najlepszy jest ten z dodatkiem soli :) 
  • 20-50 g orzechów włoskich 

Tortownica 20-21 cm wyłożona pergaminem


         W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i sodę. Odstaw na chwilę. W mikserze zmiksuj jajka a następnie pomału dosypuj cukier. Ubijaj do chwili aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlej olej. Delikatnie i powoli mieszaj jednoczenie wsypuj mąkę. Na koniec dołóż  marchewkę i orzechy. Przelej do tortownicy i piecz do suchego patyczka w 175*C (dolna grzałka i termoobieg) około 45 minut. Przestudź a następnie przekrój na pół.
        Krem: Do miski włóż ser i kajmak zmiksuj, aż się wszystko połączy. Cześć masy wyłóż na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż pozostałą część. Posyp drobno pokrojonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 5 dni.




Komentarze

  1. Bardzo zachęcający...zjadłabym do zielonej herbatki ;-)

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj cudowne ciacho. Wygląda bardzo apetycznie. Wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. i u mnie i u Ciebie marchewkowe! :)
    Podoba mi się bardzo Twoja propozycja <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Już sam tytuł sprawia, że ślinka cieknie na klawiaturę :P
    Też lubimy takie wilgotne ciasta a już szczególnie z marchewką. No i ten krem serowo kajmakowy.... BOMBA :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie chcesz może abym się do Ciebie wprowadziła? :D To ciasto musi być genialne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ma piękny, intensywny kolor!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto, ten krem mnie bardzo zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda po prostu perfekcyjnie! Z chęcią bym przygarnęła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciacho :) Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ser twaróg zwykly tez moze byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ci nie przeszkadzają grudki sera w kremie to może być. Zwykły twaróg może być kwaśniejszy i może trzeba będzie dodać trochę więcej kajmaku.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok