Przejdź do głównej zawartości

Babcine ciasteczka z powidłami






        Od czasu do czasu lubię wracać do starych sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam kilka lat temu od babci Geni :] Pozdrawiamy! Na pewno część z was zna albo kojarzy te ciasta. Są to ciasta z dodatkiem serka homo, które po upieczeniu przypominają ciasto francuskie. Są kruchutkie, bardzo delikatne, maślane a z dodatkiem domowych powideł fantastyczne w smaku. Kto nie piekł to polecam są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. I dodam jeszcze że przyciągają rękę jak magnez, ciężko się od nich oderwać :D



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki + do oproszenia (babcia używa wrocławska ja tortową)
  • 250 g serka naturalnego homogenizowanego 
  • 200 g masła 
  • powidła śliwkowe ( ja użyłam tych ) albo marmolada
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody  
  • cukier do posypania wierzchu
  • okrągła foremka u mnie średnica 8 cm
Z podanych składników wyszło mi 50 sztuk

        Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj serek i pokrojone masło. Całość zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Blat oprósz mąką połóż ciasto i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła ( dobrze jest jeszcze rozciągnąć ciasto w dłoniach) na środku umieść około pół łyżeczki powideł. Zlep jak pieroga i dociśnij widelcem pozostawiając ślady ząbków. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posyp odrobiną cukru. Ciastka poukładaj w foremce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C (dolna grzałka i termoobieg) na15 minut.

* Zamiast posypywać ciastka cukrem po upieczeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Śliczne pierożki. Robiłam takie kiedyś właśnie z babcią <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj bardzo je lubię. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne te ciasteczka. Moja babcia jednak niestety ich nie robiła... :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Też kiedyś robiłam takie z babcią! Genialne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja ich nie znałam! Super wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja takich ciasteczek raczej nie jadłam nigdy, a szkoda bo wyglądają cudownie! Na pewno są bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie urocze! Z babcinego przepisu najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznaję się. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam (przynajmniej świadomie) takich ciasteczek. Wyglądają mega smacznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba są przepyszne :). Moja babcia zawsze obowiązkowo robiła pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię podobne ciasto, ale z twarogiem :) muszę spróbować Twojego z serka homogenizowanego, bo ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam,
    N

    OdpowiedzUsuń
  11. Podobne siostra zrobiła na weekend tylko, że z nutellą i masłem orzechowym :D
    Z powidłami też byłyby pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale one wyglądają :D Pysznie mi się kojarzą ciacha w takim kształcie z cukrem z wierzchu, więc Twoje też napewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. robię podobne, tylko ze zwykłym serem białym :) i też są smaczne

    OdpowiedzUsuń
  14. Robię podobne bardzo często, to zdecydowanie moje ulubione ciacha! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne ciasteczka, idealne do herbaty i kocyka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoja strona, to moje ostatnie odkrycie.
    Wspaniałe zdjęcia i przepisy.
    Nie mogę się oderwać....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok