Od czasu do czasu lubię wracać do starych sprawdzonych przepisów. Przepis dostałam kilka lat temu od babci Geni :] Pozdrawiamy! Na pewno część z was zna albo kojarzy te ciasta. Są to ciasta z dodatkiem serka homo, które po upieczeniu przypominają ciasto francuskie. Są kruchutkie, bardzo delikatne, maślane a z dodatkiem domowych powideł fantastyczne w smaku. Kto nie piekł to polecam są naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu. I dodam jeszcze że przyciągają rękę jak magnez, ciężko się od nich oderwać :D
Składniki:
- 2 szklanki mąki + do oproszenia (babcia używa wrocławska ja tortową)
- 250 g serka naturalnego homogenizowanego
- 200 g masła
- powidła śliwkowe ( ja użyłam tych ) albo marmolada
- 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody
- cukier do posypania wierzchu
- okrągła foremka u mnie średnica 8 cm
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj serek i pokrojone masło. Całość zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę. Blat oprósz mąką połóż ciasto i rozwałkuj. Z ciasta wycinaj koła ( dobrze jest jeszcze rozciągnąć ciasto w dłoniach) na środku umieść około pół łyżeczki powideł. Zlep jak pieroga i dociśnij widelcem pozostawiając ślady ząbków. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posyp odrobiną cukru. Ciastka poukładaj w foremce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C (dolna grzałka i termoobieg) na15 minut.
* Zamiast posypywać ciastka cukrem po upieczeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.
Śliczne pierożki. Robiłam takie kiedyś właśnie z babcią <3
OdpowiedzUsuńOj bardzo je lubię. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńGenialne te ciasteczka. Moja babcia jednak niestety ich nie robiła... :(
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś robiłam takie z babcią! Genialne <3
OdpowiedzUsuńA ja ich nie znałam! Super wyglądają
OdpowiedzUsuńJa takich ciasteczek raczej nie jadłam nigdy, a szkoda bo wyglądają cudownie! Na pewno są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńJakie urocze! Z babcinego przepisu najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam (przynajmniej świadomie) takich ciasteczek. Wyglądają mega smacznie!:)
OdpowiedzUsuńChyba są przepyszne :). Moja babcia zawsze obowiązkowo robiła pączki :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne ciasto, ale z twarogiem :) muszę spróbować Twojego z serka homogenizowanego, bo ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
N
Podobne siostra zrobiła na weekend tylko, że z nutellą i masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuńZ powidłami też byłyby pyszne :)
Ale one wyglądają :D Pysznie mi się kojarzą ciacha w takim kształcie z cukrem z wierzchu, więc Twoje też napewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńMmm pychotki :)
OdpowiedzUsuńrobię podobne, tylko ze zwykłym serem białym :) i też są smaczne
OdpowiedzUsuńRobię podobne bardzo często, to zdecydowanie moje ulubione ciacha! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasteczka, idealne do herbaty i kocyka :)
OdpowiedzUsuńTwoja strona, to moje ostatnie odkrycie.
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia i przepisy.
Nie mogę się oderwać....
Dziękuje :D Bardzo mi miło :D
Usuń