Składniki: porcja dla 2 osób
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 makrela
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 kromki chleba
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka pokrojonego koperku
- 1 czubata łyżeczka kapar
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- sól i pieprz
Makrelę obierz ze skóry i ości. Z chleba odetnij skórki i włóż do nagrzanego piekarnika i poczekaj niech się przypiecze (możesz użyć tostera). Następnie pokrój w kostkę. W misce ułóż pokrojoną sałatę, na niej połóż jajka pokrojone na ćwiartki, krążki cebuli, połówki pomidorków, makrelę a wierzch posyp chlebem. Całość polej sosem i podawaj.
Sos: Do jogurtu włóż drobno pokrojone kapary, koperek i dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Nie jadłam makreli w tej wersji. Trzeba będzie spróbować. Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka. Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków, bardzo apetyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
makrelę uwielbiam - pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńMusimy zrobić sobie taką sałatkę bo ostatnio brakuje nam świeżych warzyw :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na sałatkę. Zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJak ona przepięknie i kolorowo wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka i świetny sos :)
OdpowiedzUsuń