Świetne ciastka do chrupania dla tych dużych i dla tych małych. Do pracy, do szkoły i do kawki :D
Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 50-70 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka sody
- 2 białka
- 2 czubate łyżki cukru
- 250-300 g słonecznika
- okrągła foremka do wykrawania
Z podanych składników wyszło mi 35 szt o średnicy 8 cm.
Na stolnicę wysyp mąki, dodaj cukier, sodę i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem pokrój i przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto (na początku dodaj 50 ml wody a jak nie będzie chciało się zagnieść dodaj jeszcze 20). Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
W miseczce roztrzep widelcem białka, dodaj cukier i jeszcze raz wymieszaj. Do drugiej miseczki wsyp słonecznik. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciasta, które następnie posmaruj białkiem, posyp słonecznikiem i lekko dociśnij. Połóż na lekko natłuszczonej foremce. Piecz 12 minut w 180*C.
Ostatnio chodzą za mną właśnie takie ciasteczka. Muszę zrobić. Pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńperfecto! Muszą cudownie chrupać <3
OdpowiedzUsuńWyglądają na cudownie chrupiące!
OdpowiedzUsuńMmm, ale najeżone słonecznikiem! Idealne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak te z sąsiedniej cukierni :D Tamtych jeszcze nie kupiłyśmy ale te Twoje zamawiałybyśmy w kilogramach xD
OdpowiedzUsuńTakimi ciasteczkami nigdy nie pogardzę!:)
OdpowiedzUsuńCiateczka do schrupania! ;)
OdpowiedzUsuń