Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciastka ze słonecznikiem






Świetne ciastka do chrupania dla tych dużych i dla tych małych. Do pracy, do szkoły i do kawki :D



Składniki: 
  • 200 g mąki krupczatki 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 3 żółtka
  • 50-70 ml zimnej wody 
  • 1 łyżeczka sody 
Dodatkowo:
  • 2 białka 
  • 2 czubate łyżki cukru 
  • 250-300 g słonecznika 
  • okrągła foremka do wykrawania 

Z podanych składników wyszło mi 35 szt  o średnicy 8 cm.


          Na stolnicę wysyp mąki, dodaj cukier, sodę i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem pokrój i przemieszaj nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto (na początku dodaj 50 ml wody a jak nie będzie chciało się zagnieść dodaj jeszcze 20). Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
         W miseczce roztrzep widelcem białka, dodaj cukier i jeszcze raz wymieszaj. Do drugiej miseczki wsyp słonecznik. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj ciasto. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawaj ciasta, które następnie posmaruj białkiem, posyp słonecznikiem i lekko dociśnij. Połóż na lekko natłuszczonej foremce. Piecz 12 minut w 180*C.





Komentarze

  1. Ostatnio chodzą za mną właśnie takie ciasteczka. Muszę zrobić. Pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. perfecto! Muszą cudownie chrupać <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na cudownie chrupiące!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ale najeżone słonecznikiem! Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak te z sąsiedniej cukierni :D Tamtych jeszcze nie kupiłyśmy ale te Twoje zamawiałybyśmy w kilogramach xD

    OdpowiedzUsuń
  6. Takimi ciasteczkami nigdy nie pogardzę!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz