Wspaniały sernik inspirowany deserem "Piękna Helena". Gruszki gotuje się w syropie a następnie polewa czekoladowym sosem - mmmy pyszotka :D Sernik jest również bardzo dobry od samego spodu po samą gorę. Spód to klasyczny przepis na brownie, które jak wiecie jest bardzo czekoladowe i bardzo wilgotne. Masa serowa jest kremowa, mazista i rozpływa się w ustach jak lody czekoladowe. A wierz to gruba warstwa czekoladowej polewy. W to wszystko weszły gruszki :D Wspaniały sernik na wyjątkowe okazje. Polecam!
Składniki:
Spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 kg sera z wiaderka
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (jeśli nie masz zamień na cukier waniliowy)
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 8-9 łyżek mleka
Tortownica 24-26 cm wyłożona pergaminem
Spód: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i szczyptę soli a następnie przestudź. W misce ubij jajka i żółtko, następnie pomalutku wsypuj cukier. Gdy cukier się rozpuści a masa będzie puszysta cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie mieszając dodaj kakao i mąkę. Przelej do tortownicy.
Gruszki obierz i ostrym nożem/obierakiem wydrąż od spodu gniazda nasienne. Gruszki włóż na wcześniej przygotowany spód.
Masa serowa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Wszystkie składniki masy włóż do dużej miski i zmiksuj do ich połączenia około 2 minuty. Delikatnie przelej do foremki. Piecz około 80 minut w 160*C z termoobiegiem. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź palcem środek sernika czy jest rzadki czy stężał. Jeśli jest rzadki to podpiecz go jeszcze z 10 minut. Sernik przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Sernik wymnij na paterę i polej polewą (wszystkie składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź).
* Do sernika można użyć gruszek dojrzałych/miękkich a można też użyć gruszek twardych a następnie ugotować je w syropie tak jak to się robi w deserze "Piękna Helena".
Składniki na syrop: 500 ml wody, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki cukru, 1/2 laska wanilii. Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj przez 5 minut. Następnie do syropu włóż obrane i wydrążone gruszki. Gotuj do miękkości. Tylko uważaj żeby ich nie rozgotować.
zdjęcia przepiękne, jak obrazy - śliczne! a smak - zazdroszczę tym, którzy jedli :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, dziękuje :D
UsuńSuper taki czekoladowy sernik, bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Cudowny!
OdpowiedzUsuńJa, wielbicielka serników zjadłabym większość...
Ojoj Olu. Cudowny :-)
OdpowiedzUsuńmasz talent, zdjęcia są po prostu przepiękne, a sernik na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo mi miło :D
Usuńaj, aj! Totalna rozpusta.. ale warta grzechu <3
OdpowiedzUsuńPodobny sernik widziałyśmy już nie raz :) Może kiedyś w końcu skusimy się na własną wersję :) Piękna aranżacja!!!!!
OdpowiedzUsuńWow, przepiękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest po prostu idealny! *.*
Pyszności!
OdpowiedzUsuńNo... piękna ta Helena;)
OdpowiedzUsuńŻeczywiście piękna ta helena :) Cudo!
OdpowiedzUsuńPo co ja się tak katuję...
OdpowiedzUsuńZdjęcia <3 Jestem oczarowana! :D
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik i piękne zdjęcia! A ta drewniana patera jest przecudowna :)
OdpowiedzUsuńPoezja.... :) ależ on musi smakować! I te klimatyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńAleż piękne zdjęcia wow nie mogę sie napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńRobiłam już go kilka razy, pyszności i robi wrażenie ��
OdpowiedzUsuńRobiłam już kilka razy pyszności i robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńPoezja smaku , upiekłam go 🎂
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń