Przejdź do głównej zawartości

Jesienna zupa z dynią, jabłkiem i grzybowymi grzankami






        Idą jesienne chłody a najlepsza na rozgrzewkę jest zupa. Jesienna zupa dyniowa z dodatkiem jabłka, doprawiona suszonymi grzybkami i podana z chrupiącymi grzybowymi grzankami. Zupa pachnie jesienią, lasem i sadem. A co bardzo ważne dostarcza nam takiego energetycznego kopa.



Składniki: 
  • 1 duża dynia hokkaido 
  • 2 małe jabłka 
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek 
  • 250-300 ml bulionu warzywny albo drobiowy 
  • 2 suszone grzybki 
  • 2 kromki czerstwego chleba (u mnie żytni) 


          Grzyby zmiel w młynku albo blenderze. Z chleba odetnij skórki, skrop oliwą i posyp częścią zmielonych grzybów, przyklep i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż będzie chrupki. Po lekkim przestudzeniu pokrój w kostkę. 
          Umyj porządnie dynię, odetnij końce, przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami. Pokrój dynię około 2/3 cm plastry ułóż w foremce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Połóż między dynię. Polej odrobiną oliwy, posól, popieprz i posyp drobno pokrojonym rozmarynem. Przemieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż dynia będzie miękka (nóż musi wchodzić w dynię jak w masło). Poczekaj aż dynia trochę przestygnie, następnie obierz ją ze skóry (wystarczy delikatnie ściągnąć palcami miąższ ze skóry). Jabłka i dynię przełóż do garnka. Część bulionu wlej do foremki i delikatnie zeskrob pozostałe smaki. Przelej do garnka, dodaj pozostały bulion (ilość bulionu zależy od naszych upodobań jedni lubią bardzo gęste kremy inni trochę rzadsze). Zblenduj na papkę. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż zacznie pyrkać.Dopraw solą, pieprzem ziołowym i suszonymi, zmielonymi grzybami.
Zupę przelej do miseczki, posyp grzankami i  zmielonymi grzybkami. Polej odrobiną oliwy, jeśli masz to świetnie będzie pasować oliwa z dodatkiem trufli. Smacznego!






Komentarze

  1. Zupa dyniowa teraz króluje, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa bardzo fajna, ale te grzanki to mistrzostwo świata :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zupka i wspaniałe zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co jak co, ale te grzanki <3 Boska!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka gęsta, taka dobra...<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno przepyszna z tą chrupiącą grzanką mmm...

    OdpowiedzUsuń
  7. Sycąca, pyszna, zdrowa = idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! :) wspaniały kolor i dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurka! Ale gęsta.. :) Musi być bardzo sycąca i rozgrzewająca zatem <3 wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam ależ ona pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda - piękne zdjęcia.. aż mam chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dynia zawsze i wszędzie :D Bardzo smakowicie wygląda Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda tak ładnie, że ręka sama sięga po łyżkę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa zupa, bardzo chętnie bym taką zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz