Idą jesienne chłody a najlepsza na rozgrzewkę jest zupa. Jesienna zupa dyniowa z dodatkiem jabłka, doprawiona suszonymi grzybkami i podana z chrupiącymi grzybowymi grzankami. Zupa pachnie jesienią, lasem i sadem. A co bardzo ważne dostarcza nam takiego energetycznego kopa.
Składniki:
- 1 duża dynia hokkaido
- 2 małe jabłka
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- oliwa z oliwek
- 250-300 ml bulionu warzywny albo drobiowy
- 2 suszone grzybki
- 2 kromki czerstwego chleba (u mnie żytni)
Grzyby zmiel w młynku albo blenderze. Z chleba odetnij skórki, skrop oliwą i posyp częścią zmielonych grzybów, przyklep i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż będzie chrupki. Po lekkim przestudzeniu pokrój w kostkę.
Umyj porządnie dynię, odetnij końce, przetnij na pół i wydrąż środek z pestkami. Pokrój dynię około 2/3 cm plastry ułóż w foremce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plastry. Połóż między dynię. Polej odrobiną oliwy, posól, popieprz i posyp drobno pokrojonym rozmarynem. Przemieszaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C piecz do chwili aż dynia będzie miękka (nóż musi wchodzić w dynię jak w masło). Poczekaj aż dynia trochę przestygnie, następnie obierz ją ze skóry (wystarczy delikatnie ściągnąć palcami miąższ ze skóry). Jabłka i dynię przełóż do garnka. Część bulionu wlej do foremki i delikatnie zeskrob pozostałe smaki. Przelej do garnka, dodaj pozostały bulion (ilość bulionu zależy od naszych upodobań jedni lubią bardzo gęste kremy inni trochę rzadsze). Zblenduj na papkę. Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż zacznie pyrkać.Dopraw solą, pieprzem ziołowym i suszonymi, zmielonymi grzybami.
Zupę przelej do miseczki, posyp grzankami i zmielonymi grzybkami. Polej odrobiną oliwy, jeśli masz to świetnie będzie pasować oliwa z dodatkiem trufli. Smacznego!
Zupa dyniowa teraz króluje, mniam!
OdpowiedzUsuńta zupa wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZupa bardzo fajna, ale te grzanki to mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Oj tak grzanki są świetne :D Dziękuje!
UsuńWspaniała zupka i wspaniałe zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńDziękować :D
UsuńCo jak co, ale te grzanki <3 Boska!
OdpowiedzUsuńTaka gęsta, taka dobra...<3
OdpowiedzUsuńNa pewno przepyszna z tą chrupiącą grzanką mmm...
OdpowiedzUsuńSycąca, pyszna, zdrowa = idealna :)
OdpowiedzUsuńCudowna zupka :)
OdpowiedzUsuńmniam! :) wspaniały kolor i dodatki :)
OdpowiedzUsuńo kurka! Ale gęsta.. :) Musi być bardzo sycąca i rozgrzewająca zatem <3 wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńO mniam ależ ona pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda - piękne zdjęcia.. aż mam chęć :)
OdpowiedzUsuńBajeczna! :)
OdpowiedzUsuńDynia zawsze i wszędzie :D Bardzo smakowicie wygląda Twoja propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak ładnie, że ręka sama sięga po łyżkę;)
OdpowiedzUsuńCiekawa zupa, bardzo chętnie bym taką zjadła! :)
OdpowiedzUsuń