Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowy z czekoladową pianką





       To co Ola lubi najbardziej, dużo czekolady :D Bardzo fajne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie nadaje się do tortów, jest wilgotne, mięciutkie i sprężyste. Z łatwością można je przekroić. Do przełożenia wykorzystałam domową wersję ptasiego mleczka (oryginalny waniliowy przepis znajdziecie TU  ). Poniżej prezentuje wersje czekoladową, która jest bardzo intensywna w smaku i jak to ptasie mleczko jest delikatne i puszyste. Do przełamania smaków wykorzystałam dżem malinowy, ale można też użyć truskawkowy, wiśniowy albo pomarańczowy.  Polecam wszystkim czekoladożercą :D



Składniki: 

Ciasto:
  • 400 g mąki (może być pszenna lub orkisz)
  • 250 g cukru trzcinowego 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka 
  • 150 g kwaśnej śmietany 
  • 125 ml oleju
  • 175 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 
  • 300 ml zimnej wody 
Nadzienie:
  • 500 ml mleka 
  • 20 g żelatyny 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego 
  • 3 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
  • 220-250 g dżemu malinowego 
  • 200 ml wody + sok z połowy cytryny do nasączenia
 Wierzchnia warstwa
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 ml śmietany kremówki 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 

Tortownica24-26 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.


        Ciasto: Do miski wsyp: mąkę, kakao, cukier, sól, proszek, sodę i porządnie wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj jajka ze śmietaną a w trzeciej rozpuszczone masło, olej i wodę. Do suchych składników wlej tłuszcze, troszeczkę wymieszaj i dodaj jajka. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 50-60 minut. Przestudź.
       Nadzienie: Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier, sól i kakao. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 25 minut. Włóż do lodówki, ale tylko na chwilę masa szybko tężeje!
       Wierzchnia warstwa: Czekoladę z solą rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek z cukrem, kakao i czekoladę. Wymieszaj.
       Przełożenie: Ciasto przekrój na trzy placki. Pierwszy placek ułóż na paterze, delikatnie nasącz wodą z sokiem. Rozsmaruj połowę dżemu a na nim połowę pianki czekoladowej. Przykryj drugim plackiem, delikatnie nasącz, wyłóż dżem i resztę pianki (jeśli będziesz miał problem z rozsmarowaniem namocz na chwilę nóż w gorącej wodzie). Przykryj trzecim plackiem. Wierzch i boki pokryj masą z serka mascarpone i czekolady. Wierzch można dowolnie udekorować np. oprószyć kakao, zetrzeć wiórki czekolady albo użyć gotowych dekoracji.
Tort można przechowywać w lodówce do 5 dni.






Komentarze

  1. Tort wyglada pieknie. Bardzo elegancko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja też takie torty lubię najbardziej!! Pięknie się prezentuje!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cuuudny :) Czekoladowo czekoladowa czekolada to jest to co pandy lubią najbardziej xD
    Świetny pomysł na wykorzystanie pianki jako krem w torcie... musi być bajeczny!
    Z takim afrodyzjakiem walentynki muszą być udane xP

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja :-) wygląda niesamowicie. Oj wpraszam się na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kto by się nie skusił na takie ciacho? Chyba nie znam takiej osoby<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny tort, w sam raz na dobrą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czemu mnie nikt takiego na Walentynki nie zrobił!? :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Też bym nie pogardziła...

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam Pani blog, ale dlaczego takie czarne tło :) wcześniej było wszystko widoczne, teraz tak pesymistycznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że lubi Pani mój blog :D Tło jest szare dlatego, że ostatnio jestem zafascynowana tym kolorem. Nie mam depresji, nie mam pesymistycznych myśli, moja rodzina ma się dobrze. Po prostu mam fazę na szarości :D Ale jak większość czytelników myśli tak jak Pani to może pomyślę nad zmianami chociaż nie obiecuję :D
      Pozdrawiam serdecznie z uśmiechem na twarzy :D
      Ola

      Usuń
  10. Mogę się poczęstować? Bo wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia! Wspaniały tort. Mmmmm czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny, poproszę kawałeczek, najlepiej podwójny;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zachwycający! :) Ciężko byłoby mi poprzestać na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Omnomnooom jest mega! Czekoladowo-czekoladowy tort z nadzieniem czekoladowym to coś czego nigdy nie odmówię ;P

    OdpowiedzUsuń
  15. W opisie olej do ciasta a w składnikach brak informacji o nim :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie, już poprawiam :) 125 ml oleju.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz