Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na szybko z jogurtem i bananami






        Ja, tam lubię ciasta na szybko przecież nie zawsze jest czas, żeby stać godzinami przy kuchence i majstrować przekładańce. Czasami jest tak, że ma się ochotę na słodkie i tyle. Zanim ciasto powstało przejrzałam zawartość moich szafek i jak widać za dużo w nich nie mam, ale jest na tyle żeby upiec pyszne i bardzo wilgotne ciasto. Ciasto wykończyłam lukrem wykonanym z cukru trzcinowego. I jest pysznie!



Składniki: 
  • 220 g mąki orkiszowej (może być pszenna) 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 250 g jogurtu naturalnego ( u mnie kozi) 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 2 średnie banany 
  • 1 cytryna 
  • 2 łyżeczki sody 
Lukier
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • sok z cytryny 


Foremka keksówka 30 x11 cm, wyłożona pergaminem


      Banana roznieć widelcem, zetrzyj do niego skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i zmiksuj na jednolitą masę około 1 minuty. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu polej lukrem.
Lukier: Cukier trzcinowy wsyp do blendera albo młynka do kawy i zmiel na biały proszek. Przesyp na talerz i pomalutku dodawaj sok z cytryny. Musi utworzyć się gęsta papka.






Komentarze

  1. Często piekę takie ciasta, tzw. na już :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie !! :) Najbardziej podoba mi się dodatek wiórek kokosowych, bo ostatnio mogłabym jeść je ciągle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak na ciasto "na szybko" to naprawdę rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto błyskawica. Bez zbędnych pracochłonnych czynności upiekłaś wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I właśnie ja teraz mam taki moment, że chcę coś na słodkiego na szybko. I ciągle walcze ze sobą żeby nie sięgnąć po czekoladę :P Lepiej pójdę do kuchni i zrobię właśnie takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na zdjęcie:) A przepis na takie ciasto zawsze warto mieć pod ręką...nikt nie zna bowiem dnia ani godziny kiedy przyjdzie ochota co coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię ciasta, które się szybko przygotowuje :) a to dodatkowo zawiera składnik, który uwielbiam - banan :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na szybko> To ja bardzo chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo szybkie - musze wyprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to ciasto jest piękne w środku i ta polewa.... :)
    Też lubimy takie ciacha gdzie wszystko wrzuca się do miski, wkłada do piekarnika i pięknie pachnie oraz smakuje :) Szybko, prosto i przyjemnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie proste ciasta! Szczególnie gdy są wilgotne i mają banany! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne ciacho!! Warto mieć taki przepis w zanadrzu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niezwykle apetycznie, do tego bardzo ciekawy skład na alternatywne, zdrowsze ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z wielką chęcią zjadłabym kawałek:))

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda bardzo pysznie i wychodzi na to, że jest zdrowsze i chudsze niż standardowe ciacha, a do tego szybkie - LUBIĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda, najważniejsze dla mnie, że babka jest wilgotna, bo taką lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja także lubię szybkie ciasta. To, na pierwszy rzut oka, wygląda jak chlebek, a tutaj takie pyszne ciasto. Smakowicie wygląda (:

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne ciacho :-) uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto pierwsza klasa. Piękne zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Twoje ciasto musiało smakować obłędnie:)
    Kocham bananowe wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szybkie i dodatkowo pyszne :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepsze takie bananowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak ja dawno nie piekłam bananowca....

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej czy wyjdzie ono bez jajek?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok