Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na szybko z jogurtem i bananami






        Ja, tam lubię ciasta na szybko przecież nie zawsze jest czas, żeby stać godzinami przy kuchence i majstrować przekładańce. Czasami jest tak, że ma się ochotę na słodkie i tyle. Zanim ciasto powstało przejrzałam zawartość moich szafek i jak widać za dużo w nich nie mam, ale jest na tyle żeby upiec pyszne i bardzo wilgotne ciasto. Ciasto wykończyłam lukrem wykonanym z cukru trzcinowego. I jest pysznie!



Składniki: 
  • 220 g mąki orkiszowej (może być pszenna) 
  • 90 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 250 g jogurtu naturalnego ( u mnie kozi) 
  • 200 ml oleju 
  • 2 jajka 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 2 średnie banany 
  • 1 cytryna 
  • 2 łyżeczki sody 
Lukier
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • sok z cytryny 


Foremka keksówka 30 x11 cm, wyłożona pergaminem


      Banana roznieć widelcem, zetrzyj do niego skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i zmiksuj na jednolitą masę około 1 minuty. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu polej lukrem.
Lukier: Cukier trzcinowy wsyp do blendera albo młynka do kawy i zmiel na biały proszek. Przesyp na talerz i pomalutku dodawaj sok z cytryny. Musi utworzyć się gęsta papka.






Komentarze

  1. Często piekę takie ciasta, tzw. na już :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie !! :) Najbardziej podoba mi się dodatek wiórek kokosowych, bo ostatnio mogłabym jeść je ciągle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak na ciasto "na szybko" to naprawdę rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto błyskawica. Bez zbędnych pracochłonnych czynności upiekłaś wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I właśnie ja teraz mam taki moment, że chcę coś na słodkiego na szybko. I ciągle walcze ze sobą żeby nie sięgnąć po czekoladę :P Lepiej pójdę do kuchni i zrobię właśnie takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na zdjęcie:) A przepis na takie ciasto zawsze warto mieć pod ręką...nikt nie zna bowiem dnia ani godziny kiedy przyjdzie ochota co coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię ciasta, które się szybko przygotowuje :) a to dodatkowo zawiera składnik, który uwielbiam - banan :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na szybko> To ja bardzo chętnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo szybkie - musze wyprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ to ciasto jest piękne w środku i ta polewa.... :)
    Też lubimy takie ciacha gdzie wszystko wrzuca się do miski, wkłada do piekarnika i pięknie pachnie oraz smakuje :) Szybko, prosto i przyjemnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie proste ciasta! Szczególnie gdy są wilgotne i mają banany! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne ciacho!! Warto mieć taki przepis w zanadrzu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niezwykle apetycznie, do tego bardzo ciekawy skład na alternatywne, zdrowsze ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z wielką chęcią zjadłabym kawałek:))

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda bardzo pysznie i wychodzi na to, że jest zdrowsze i chudsze niż standardowe ciacha, a do tego szybkie - LUBIĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda, najważniejsze dla mnie, że babka jest wilgotna, bo taką lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja także lubię szybkie ciasta. To, na pierwszy rzut oka, wygląda jak chlebek, a tutaj takie pyszne ciasto. Smakowicie wygląda (:

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowne ciacho :-) uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto pierwsza klasa. Piękne zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Twoje ciasto musiało smakować obłędnie:)
    Kocham bananowe wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Szybkie i dodatkowo pyszne :)!

    OdpowiedzUsuń
  22. Najlepsze takie bananowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak ja dawno nie piekłam bananowca....

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej czy wyjdzie ono bez jajek?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz