Przejdź do głównej zawartości

Trufle twarogowe z kajmakiem i słonecznikiem





         Często jestem proszona o szybkie i proste przepisy na desery. A ja lubię sprawiać słodkie zachcianki :D Zapraszam was, częstujcie się truflami wykonanymi z twarogu z dodatkiem kajmaku, białej czekolady całe obtoczone w prażonym słoneczniku. Znajda się jacyś chętni? :D



Składniki: 
  • 500 g twarogu chudy albo półtłusty
  • 3-5 łyżek kajmaku 
  • 20 g białej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 60 g łuskanego słonecznika 

      Słonecznik wrzuć na patelnię i podpraż. Po przestudzeniu zmiel. Twaróg rozgnieć widelcem albo łyżką, dodaj sól, startą na drobnych oczkach czekoladę i kajmak. Ilość kajmaku zależy od: kajmaku, smaku sera i twoich upodobań smakowych (ja dodałam 4 łyżki). Porządnie wymieszaj. Zwilż ręce, odrywaj kawałki twarogu i kulaj w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec obtocz w zmielonym słoneczniku.Przechowuj w lodówce.





Komentarze

  1. Ale cudne kuleczki. Bardzo mi się podobają :-) chętnie takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, i ja chętnie takimi bym się częstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Znajda się jacyś chętni? " to chyba był żart xD Nie trzeba o to pytać... bierzemy wszystkie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. wow.. świetna idea! deser idealny, skusze się na niego kiedyś na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super trufelki, akurat zostało mi troszkę kajmaku więc chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Trufle? Oczywiście, że ja się piszę. Częstuję się jeśli jeszcze trochę zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty to wiesz jak mi smaka narobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Zabieram kilka! Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentują się świetnie i bardzo podoba mi się takie połączenie, a dodatkowo przepis pokazuje, jaki fajny użytek można zrobić z fasoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, ależ one pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze! Tak smakowicie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjne:) Ale kusisz!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super takie trufle, ja niedawno robiłem właśnie twarogowe, ale czekoladowe. Chętnie wypróbuję wersję z kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja z przyjemnością się poczęstuję :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne trufle, jeszcze nie robiłam twarogowych, trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj! Moja ręka sama wyciąga się w stronę Twoich smakowitych kuleczek : )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz