Przejdź do głównej zawartości

Ciasto "Monte"





      Ciasto inspirowane bardzo popularnym deserem. Połączenie dwóch smaków mlecznego kremu i kremu czekoladowego. Ciasto nie jest ani mdłe, ani mocno słodkie jest takie w sam raz. Z dużą ilością orzechów do pochrupania. Polecam, warto je przygotować :D



Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 4,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Krem mleczny:
  • 500 ml mleka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
Krem czekoladowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli  
Dodatkowo orzechy włoskie, laskowe, płatki migdałów (te które lubisz)

Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem


       Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj olej i żółtka. Gdy wszystkie składniki będą połączone delikatnie mieszając wsyp mąkę i proszek. Przełóż ciasto do foremki i piecz na złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklej pergamin od ciasta i przewróć je na druga stronę.
       Krem mleczny: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę i porządnie wymieszaj tak żeby nie było grudek (jeśli się nie uda weź mikser albo blender i zmiksuj ). Gotujące się mleko mieszaj rózgą. Cienkim strumykiem wlewaj do niego rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Oczywiście uważaj żeby nie przypalić :D Dodaj połamaną czekoladę, sól i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Przestudź do temperatury pokojowej. Zmiksuj masło i dodawaj po jednej łyżce kremu, wymieszaj do połączenia i znowu dodaj łyżkę kremu (w żadnym wypadku nie dodawaj wszystkiego na raz!).
       Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę wlej do garnka, dodaj połamaną czekoladę, sól i cały czas mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści ( nie gotuj!). Przestudź, a następnie włóż do lodówki do porządnego schłodzenia. Ubij na sztywno.
Na biszkopt wyłóż krem mleczny na nim połóż krem czekoladowy. Ciasto posyp pokrojonymi na drobno i podprażonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.




Komentarze

  1. Smak "monte" jest bardzo charakterystyczne :) Popularne ciasto "brzdąc" bardzo nam je przypomina.
    Takiej wersji tego deseru nie widziałyśmy a bardzo chciałybyśmy spróbować chociaż kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna harmonia smaków :) Pycha! Monte uwielbiam, smak dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ciacho. Mój Junior bardzo lubi monte :-) rewelacyjny pomysł na coś słodkiego i pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. już wiem, że to dla mnie coś idealnego :) mniam.. czekolada, orzechy <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za ciacho! :) Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne to ciacho, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Monte to smak mojego dzieciństwa :) Dlatego to ciasto biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto "monte" - to już brzmi pysznie :D I wygląda równie pysznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętam szał na monte w dzieciństwie - miłe wspomnienia :) ciasto wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. To musi być smak. Raj dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciacho, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Obowiązkowo przepis do wypróbowania;))) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  15. Boskie ciacho!! Zapisałam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  17. Warto przygotować a jeszcze bardziej warto zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  18. na sam widok zakochałam się w przepisie :) Bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kiedyś bardzo lubiłam Monte, to i ciasto będzie mi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Brzmi i wygląda bardzo dobrze, a skoro Monte uwielbiam, to takie ciacho z przyjemnością bym spałaszował :D

    OdpowiedzUsuń
  21. ooo, ciasto lepsze od pierwowzoru! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mleczno-czekoladowa masa na biszkopcie, to dla mnie ciacho w najlepszym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo smakowicie :) wczoraj akurat jadłam oryginalne Monte, ale podejrzewam, że Twój wytwór bardziej by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie znałam tego ciasta. I jak wiele straciłam. Przecież to takie wspaniałe ciasto. Zapisałam już przepis i chętnie z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, nie mogłaś znać bo ja je wymyśliłam jakiś rok temu. Przepis zanim trafił na bloga przeszedł kilka testów i ten jest najlepszy :D Polecam pychota!

      Usuń
  25. Fajne takie ciasto! Uwielbiam monte i jestem pewna że Twoja propozycja przypadnie mi do gustu :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciacho wygląda jak upieczone w cukierni, idealne!;)

    OdpowiedzUsuń
  27. O matko! Ciasto o smaku mojego ulubionego deserku, to nie może być prawda! :D Muszę wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. na cheat idealny, już się rozpływam

    OdpowiedzUsuń
  29. PYSZNE, PYSZNE, PYSZNE! Gratulujemy inwencji twórczej i Dziekujemy za wspaniały pomysł! :) Gdy tylko znaleźliśmy ten przepis było wiadomo, że będziemy się nim zajadać w weekend / choć w planie był sernik z musem malinowym /. Apetyczne zdjęcia spowodowały, że mieliśmy jedno i drugie - och jakże słodko nam było! :) Jeszcze raz Bardzo Dziękujemy i życzymy kolejnych tak trafnych pomysłów - jak ten. Z dumą prezentujemy ciasto w naszym wykonaniu:
    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2015/09/ciasto-monte.html

    Ps. a tym, którzy się wahają, mówimy: wykorzystajcie ten Przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, he ale się cieszę! :D Nic tak nie cieszy jak zadowoleni czytelnicy bloga :D Pozdrawiam

      Usuń
  30. Super. Muszę wypróbować
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://szum-oceanu.blogspot.com/

    PS: Za każdą obserwację oraz komentarz się odwdzięczam ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. To normalne że krem mleczny wyszedł rzadki? Na razie wstawiłam go do lodówki bo jest za rzadki żeby wyłożyć go na biszkopt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Powinien być gęsty.

      Usuń
  32. Czekoladowa masa mi się nie ubiła, co źle zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
  33. do jasnego kremu radze dodac 1 serek Danio waniliowy- bardzo zmienia smak i konsystencje masy na lepsze. ciemna masa jest za gorzka nawet jak dalam 1 czekolade mleczna i 1 gorzka. Nastepnym razem dam 2 mleczne i troche nutelli dla wzmocnienia orzechowego smaku. wierzch polalam roztopiona czekolada z orzechami.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ile w takim razie na się schładzać czekoladowa masa , bo po 2 godz szlag ja trafił w trakcie ubijania... 😬

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 godziny to trochę za mało. Śmietana w lodówce powinna się chłodzić około 6 godzin

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz