Ciasto inspirowane bardzo popularnym deserem. Połączenie dwóch smaków mlecznego kremu i kremu czekoladowego. Ciasto nie jest ani mdłe, ani mocno słodkie jest takie w sam raz. Z dużą ilością orzechów do pochrupania. Polecam, warto je przygotować :D
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 4,5 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g białej czekolady
- szczypta soli
- 200 g masła temp. pokojowa
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Foremka 36x24 cm, wyłożona pergaminem
Biszkopt: Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i ubijaj do jego rozpuszczenia. Następnie dodaj olej i żółtka. Gdy wszystkie składniki będą połączone delikatnie mieszając wsyp mąkę i proszek. Przełóż ciasto do foremki i piecz na złoty kolor około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklej pergamin od ciasta i przewróć je na druga stronę.
Krem mleczny: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp cukier i zagotuj. Do pozostałego mleka wsyp mąkę i porządnie wymieszaj tak żeby nie było grudek (jeśli się nie uda weź mikser albo blender i zmiksuj ). Gotujące się mleko mieszaj rózgą. Cienkim strumykiem wlewaj do niego rozrobioną mąkę. Masa powinna zgęstnieć i zacząć lekko pyrkać. Oczywiście uważaj żeby nie przypalić :D Dodaj połamaną czekoladę, sól i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Przestudź do temperatury pokojowej. Zmiksuj masło i dodawaj po jednej łyżce kremu, wymieszaj do połączenia i znowu dodaj łyżkę kremu (w żadnym wypadku nie dodawaj wszystkiego na raz!).
Krem czekoladowy: Śmietanę kremówkę wlej do garnka, dodaj połamaną czekoladę, sól i cały czas mieszając podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści ( nie gotuj!). Przestudź, a następnie włóż do lodówki do porządnego schłodzenia. Ubij na sztywno.
Na biszkopt wyłóż krem mleczny na nim połóż krem czekoladowy. Ciasto posyp pokrojonymi na drobno i podprażonymi orzechami. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.
Smak "monte" jest bardzo charakterystyczne :) Popularne ciasto "brzdąc" bardzo nam je przypomina.
OdpowiedzUsuńTakiej wersji tego deseru nie widziałyśmy a bardzo chciałybyśmy spróbować chociaż kawałek! :D
Idealna harmonia smaków :) Pycha! Monte uwielbiam, smak dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńCudne ciacho. Mój Junior bardzo lubi monte :-) rewelacyjny pomysł na coś słodkiego i pysznego :-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńjuż wiem, że to dla mnie coś idealnego :) mniam.. czekolada, orzechy <3
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCo za ciacho! :) Chętnie poczęstowałabym się! :)
OdpowiedzUsuńCzuje z daleka ten smak! :)
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńMonte to smak mojego dzieciństwa :) Dlatego to ciasto biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńI ten mleczny krem<3
OdpowiedzUsuńCiasto "monte" - to już brzmi pysznie :D I wygląda równie pysznie ;D
OdpowiedzUsuńPamiętam szał na monte w dzieciństwie - miłe wspomnienia :) ciasto wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńTo musi być smak. Raj dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńObowiązkowo przepis do wypróbowania;))) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho!! Zapisałam!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas!
OdpowiedzUsuńWarto przygotować a jeszcze bardziej warto zjeść:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńna sam widok zakochałam się w przepisie :) Bomba :)
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo lubiłam Monte, to i ciasto będzie mi smakować ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda bardzo dobrze, a skoro Monte uwielbiam, to takie ciacho z przyjemnością bym spałaszował :D
OdpowiedzUsuńooo, ciasto lepsze od pierwowzoru! :)
OdpowiedzUsuńMleczno-czekoladowa masa na biszkopcie, to dla mnie ciacho w najlepszym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) wczoraj akurat jadłam oryginalne Monte, ale podejrzewam, że Twój wytwór bardziej by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta. I jak wiele straciłam. Przecież to takie wspaniałe ciasto. Zapisałam już przepis i chętnie z niego skorzystam :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, nie mogłaś znać bo ja je wymyśliłam jakiś rok temu. Przepis zanim trafił na bloga przeszedł kilka testów i ten jest najlepszy :D Polecam pychota!
UsuńTo co najlepsze :)
OdpowiedzUsuńFajne takie ciasto! Uwielbiam monte i jestem pewna że Twoja propozycja przypadnie mi do gustu :D
OdpowiedzUsuńHmm, obłędne ciacho :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda jak upieczone w cukierni, idealne!;)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńO matko! Ciasto o smaku mojego ulubionego deserku, to nie może być prawda! :D Muszę wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńna cheat idealny, już się rozpływam
OdpowiedzUsuńPYSZNE, PYSZNE, PYSZNE! Gratulujemy inwencji twórczej i Dziekujemy za wspaniały pomysł! :) Gdy tylko znaleźliśmy ten przepis było wiadomo, że będziemy się nim zajadać w weekend / choć w planie był sernik z musem malinowym /. Apetyczne zdjęcia spowodowały, że mieliśmy jedno i drugie - och jakże słodko nam było! :) Jeszcze raz Bardzo Dziękujemy i życzymy kolejnych tak trafnych pomysłów - jak ten. Z dumą prezentujemy ciasto w naszym wykonaniu:
OdpowiedzUsuńhttp://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2015/09/ciasto-monte.html
Ps. a tym, którzy się wahają, mówimy: wykorzystajcie ten Przepis! :)
He, he, he ale się cieszę! :D Nic tak nie cieszy jak zadowoleni czytelnicy bloga :D Pozdrawiam
UsuńSuper. Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://szum-oceanu.blogspot.com/
PS: Za każdą obserwację oraz komentarz się odwdzięczam ;)
To normalne że krem mleczny wyszedł rzadki? Na razie wstawiłam go do lodówki bo jest za rzadki żeby wyłożyć go na biszkopt.
OdpowiedzUsuńKrem powinien mieć konsystencję budyniu. Powinien być gęsty.
UsuńCzekoladowa masa mi się nie ubiła, co źle zrobiłam?
OdpowiedzUsuńPewnie za słabo schłodziłaś.
Usuńdo jasnego kremu radze dodac 1 serek Danio waniliowy- bardzo zmienia smak i konsystencje masy na lepsze. ciemna masa jest za gorzka nawet jak dalam 1 czekolade mleczna i 1 gorzka. Nastepnym razem dam 2 mleczne i troche nutelli dla wzmocnienia orzechowego smaku. wierzch polalam roztopiona czekolada z orzechami.
OdpowiedzUsuńIle w takim razie na się schładzać czekoladowa masa , bo po 2 godz szlag ja trafił w trakcie ubijania... 😬
OdpowiedzUsuń2 godziny to trochę za mało. Śmietana w lodówce powinna się chłodzić około 6 godzin
UsuńRobi wrażenie <3
OdpowiedzUsuń