Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnych pączków drożdżowych. Taka moja propozycja na tłusty czwartek :D Duże kawałki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone w głębokim oleju a na koniec obtoczone w przyprawionym cukrze. Pączusie są mięciutkie, delikatne, pachnące przyprawami no i łatwe, i szybkie w przygotowaniu. Jak większość smażonych potraw/deserów najlepiej smakują na ciepło ale zapewniam na zimno smakują równie dobrze.
Składniki:
- 150 g mąki
- 150 ml ciepłej wody (nie wrzątek!)
- 20 ml oleju
- 3 białka
- szczypta soli
- 5-6 jabłek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- olej do smażenia około 1-1,5L
Zmiel cukier trzcinowy w młynku do kawy albo w blenderze, dodaj cynamon, kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i olej. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę.
Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia.
Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do cukru z przyprawami i obtocz.
Pychota! Cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie! Świetny sposób na wykorzystanie białek! Zapamiętam :D
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcie:) I bardzo kusząca alternatywa:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty pomysł :) Zawsze bałyśmy się lepienia pączków i ich nadziewania (nie wiemy jak nasza babcia sobie tak dobrze z tym radzi :P ) a tu zaczynasz od nadzienia.
OdpowiedzUsuńP.S. Uwielbiamy takie zdjęcia! ręce pełne miłości... :*
Babcie smażą najlepsze paczki na świecie :D Zawsze dodają najważniejszy składnik - miłość :D
Usuńprzepis mega fajny :) WYpróuje kiedyś :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowite te racuszki!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, oj muszą być naprawdę pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! I jak tu się odchudzać :/
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, jadłabym na pewno i to nie jednego; D
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Takim małym słodkościom ciężko odmówić ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie miałam pisać: wyglądają na mięciutkie i takie cynamonowe.. :D
OdpowiedzUsuńJestem jak najbardziej za taką alternatywą tradycyjnych pączków :)
OdpowiedzUsuńGenialne, bardzo apetycznie wygladaja!
OdpowiedzUsuńZachęcające, aż pachną przez monitor :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPączków z jabłkiem jeszcze nigdy nie jadłam... W ogóle to nie przepadam za pączkami, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie i zapewne smakowały ciekawie :) Podoba mi się dodatek kardamonu ;)
OdpowiedzUsuńSzarlotkowo-pączusiowo :)
OdpowiedzUsuńRobiłam pączki z kawałkami banana ale z jabłkiem nie próbowałam, wyglądają smakowicie, chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń