Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowe z chili




Moja propozycja na Walentynki czekoladowe muffinki z odrobiną pikanterii! :D



Składniki: 

Suche:
  • 250 g mąki 
  • 130 g cukru trzcinowego 
  • 50 g kakao 
  • 1/2 łyżeczki zmielonej papryczki chili 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • duża szczypta soli 
Mokre:
  • 150 ml zsiadłego mleka 
  • 150 ml oleju 
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka 
Krem:
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatkowo:
  • foremka na muffinki 
  • tylka "gwiazdka" 
  • papilotki 



       Potrzebne ci będą dwie miski: do jednej włóż suche składniki a do drugiej mokre, wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i dokładnie połącz.Ciasto ponakładaj do foremek tak do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w 180*C. Przestudź.
       Czekoladę z sola rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Serek wymieszaj z cukrem, kakao i czekoladą. Przełóż do worka cukierniczego i na wierzchu każdej babeczki wyciśnij trochę kremu.
Przechowuj w lodówce do pięciu dni. 

* Jeśli chcesz do kremu możesz dodać odrobinę chili.
* Różki w babeczkach wykonane są z papryczki chili





Komentarze

  1. Muszą być piekielnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne! Chili nie lubię, ale wygląd tych babeczek...jesteś niesamowita :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne. Wyglądają bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne!
    I brzmią bardzo pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają!!! Nie mogę się napatrzeć i buzia mi się sama do nich usmiecha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie jak miłość: słodkie i pikantne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne! Jednak jest jedno ALE... Monika uwielbia gorzką czekoladę Lindt z chilli, więc te muffinki są idealne, ale Angelika wręcz nienawidzi tego dodatku.... i tak się rodzą konflikty w rodzinie xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej będzie podzielić ciasto na dwie porcje i do jednej dodaj przyprawę :D Żeby dogodzić wszystkim to czasami nieźle się trzeba nagimnastykować ;D

      Usuń
  8. Genialnie wyglądają :) i pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale urocze te różki :D Bardzo lubię czekoladę z chilli więc takie muffinki napewno też by mi odrazu przypadły do gustu. Świetny pomysł na odmianę od tradycyjnych czekoladowych muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta dekoracja z papryczek wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne muffinki, na ostro ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie się prezentują, nie da się obok nie przejść obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok