Dwa kruche ciasteczka przełożone kremem orzechowo czekoladowym. Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają. Ciastka są mięciutkie, bardzo orzechowe i bardzo czekoladowe :D
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 150 g mielonego cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 270 g mąki pszennej
- 70 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)
- 1 łyżka kakao
- 200 g gorzkiej czekolady
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- około 200-250 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie)
- mała foremka do wykrawania ciastek, moja ma średnicę 5 cm
Ciasto: Ucieraj masło z cukrem trzcinowym (cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.
Nadzienie: Rozpuść czekoladę z dodatkiem szczypty soli w kąpieli wodnej, przestudź. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki cukier, kakao, orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość cukru zależy od twoich upodobać smakowych).
Na ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Przepis na ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska
Wyglądają fantastycznie! Świetny przepis, zapisuje :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! i świetny ten koszyczek- skąd?
OdpowiedzUsuńKurcze, sory ale nie pamiętam. Kupiłam go wieki temu. Koszyczek był w zestawie z pieprzniczką i solniczką. Dziękuje :D
UsuńSą niesamowicie piękne!
OdpowiedzUsuńPodziwiam, bo orzechów jeść nie mogę za względu na alergię...
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas: blotodlauchwalych.blogspot.com
Ale super ciasteczka :-) zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciacha!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńOOooo, daj mi trochę tych cudowności<3
OdpowiedzUsuńdo orzechowych słodkości nie trzeba mnie namawiać, super! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Wyglądają lepiej niż z cukierni!
OdpowiedzUsuńKurczę! Tyle świetnych, ciekawych i apetycznych przepisów do wykonania a tu tak mało czasu!
OdpowiedzUsuńJeśli nie zdążmy ich zrobić w najbliższym czasie to zapisujemy je na naszej specjalnej liście pod nazwą "Jeśli nie zrobisz to umrzesz" xD
Ha,ha dobre :D Tak, dziewczyny pieczemy bo ciacha są pyszne :D
UsuńO mamo *.* Uwielbiam takie mocno orzechowe kąski! Wpadam na kilka ;)
OdpowiedzUsuńCudowne! Podkradam kilka :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentują! Duże wow!
OdpowiedzUsuńFantastyczne, trzeba będzie zrobić, bo zasnąć nie dadzą :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super!
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia robisz :)
www.homemade-stories.blogspot.be
Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuń