Przejdź do głównej zawartości

Markizy orzechowe






      Dwa kruche ciasteczka przełożone kremem orzechowo czekoladowym. Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają. Ciastka są mięciutkie, bardzo orzechowe i bardzo czekoladowe :D 



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 150 g mielonego cukru trzcinowego 
  •  4 żółtka
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej 
  • 70 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 1 łyżka kakao 
Nadzienie:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 5-6 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • około 200-250 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • mała foremka do wykrawania ciastek, moja ma średnicę 5 cm


        Ciasto: Ucieraj masło z cukrem trzcinowym (cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.
       Nadzienie: Rozpuść czekoladę z dodatkiem szczypty soli w kąpieli wodnej, przestudź. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki cukier, kakao, orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość cukru zależy od twoich upodobać smakowych).
       Na ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.





Przepis na ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska


Komentarze

  1. Wyglądają fantastycznie! Świetny przepis, zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! i świetny ten koszyczek- skąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, sory ale nie pamiętam. Kupiłam go wieki temu. Koszyczek był w zestawie z pieprzniczką i solniczką. Dziękuje :D

      Usuń
  3. Są niesamowicie piękne!
    Podziwiam, bo orzechów jeść nie mogę za względu na alergię...

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas: blotodlauchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super ciasteczka :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. OOooo, daj mi trochę tych cudowności<3

    OdpowiedzUsuń
  7. do orzechowych słodkości nie trzeba mnie namawiać, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne. Wyglądają lepiej niż z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczę! Tyle świetnych, ciekawych i apetycznych przepisów do wykonania a tu tak mało czasu!
    Jeśli nie zdążmy ich zrobić w najbliższym czasie to zapisujemy je na naszej specjalnej liście pod nazwą "Jeśli nie zrobisz to umrzesz" xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha,ha dobre :D Tak, dziewczyny pieczemy bo ciacha są pyszne :D

      Usuń
  10. O mamo *.* Uwielbiam takie mocno orzechowe kąski! Wpadam na kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie się prezentują! Duże wow!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne, trzeba będzie zrobić, bo zasnąć nie dadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają super!
    Piekne zdjecia robisz :)

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok