Przejdź do głównej zawartości

Markizy orzechowe






      Dwa kruche ciasteczka przełożone kremem orzechowo czekoladowym. Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają. Ciastka są mięciutkie, bardzo orzechowe i bardzo czekoladowe :D 



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 150 g mielonego cukru trzcinowego 
  •  4 żółtka
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej 
  • 70 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 1 łyżka kakao 
Nadzienie:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 5-6 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • około 200-250 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • mała foremka do wykrawania ciastek, moja ma średnicę 5 cm


        Ciasto: Ucieraj masło z cukrem trzcinowym (cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.
       Nadzienie: Rozpuść czekoladę z dodatkiem szczypty soli w kąpieli wodnej, przestudź. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki cukier, kakao, orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość cukru zależy od twoich upodobać smakowych).
       Na ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.





Przepis na ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska


Komentarze

  1. Wyglądają fantastycznie! Świetny przepis, zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! i świetny ten koszyczek- skąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, sory ale nie pamiętam. Kupiłam go wieki temu. Koszyczek był w zestawie z pieprzniczką i solniczką. Dziękuje :D

      Usuń
  3. Są niesamowicie piękne!
    Podziwiam, bo orzechów jeść nie mogę za względu na alergię...

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas: blotodlauchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super ciasteczka :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. OOooo, daj mi trochę tych cudowności<3

    OdpowiedzUsuń
  7. do orzechowych słodkości nie trzeba mnie namawiać, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne. Wyglądają lepiej niż z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczę! Tyle świetnych, ciekawych i apetycznych przepisów do wykonania a tu tak mało czasu!
    Jeśli nie zdążmy ich zrobić w najbliższym czasie to zapisujemy je na naszej specjalnej liście pod nazwą "Jeśli nie zrobisz to umrzesz" xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha,ha dobre :D Tak, dziewczyny pieczemy bo ciacha są pyszne :D

      Usuń
  10. O mamo *.* Uwielbiam takie mocno orzechowe kąski! Wpadam na kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepięknie się prezentują! Duże wow!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczne, trzeba będzie zrobić, bo zasnąć nie dadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają super!
    Piekne zdjecia robisz :)

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz