05.02.2015

Ptasie mleczko (mleczna pianka)





      Delikatna i puszysta niczym chmurka pianka mleczna. Dziecinnie prosta w przygotowaniu można ją wykorzystać jako samodzielny deser jak i również świetnie nadaje się do przekładania ciast/tortów. Możemy też kombinować ze smakami np. kokosowy, czekoladowy, owocowy.



Składniki: 

  • 250 ml zimnego mleka 
  • 10 g żelatyny 
  • 2 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
Polewa:
  • 70 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta soli

Foremka 24x16 może być odrobinę większa


      Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier i ekstrakt. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przelej do foremki, wygładź i schowaj do lodówki.
 Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź i polej piankę.
Przed krojeniem warto jest zanurzyć nóż w ciepłej wodzie, ułatwi ci to krojenie.





53 komentarze:

  1. No normalnie nie mogę się na nie napatrzeć! Mniam, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i banał ale jak tu takich słodkości nie kochać? :D
    Cudna patera!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sprawa muszę koniecznie spróbować. Ja robiłam kiedyś na swoim blogu, ale masa była na bazie białek

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ naszła mnie teraz ochota na taki deser! Kusiszz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nasza mama takie robi i jest mega
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ale to musiało być delikatne i lekkie!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne ptasie mleczko, jak spojrzałam na obrazem myślałam że to sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mleko ma być zimne,ciepłe czy gorące?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziś robiłem to samo tylko w innej wersji smakowej! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. U'lala! Zdecydowanie lepsze niż to Wedlowskie hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja babcia robiła takie ptasie mleczko, tylko smakowe :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy z ilości mleka 250 ml - jak podano w przepisie wyjdzie tak wysokie ptasie mleczko i tak dużo jak u Pani na paterze ??? Nie do wiary :) Pozdrawiam Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysokość zależy od wielkości foremki jakiej użyjesz. Jak użyjesz większej to pianka będzie niższa. A jeśli chodzi o moją foremkę to z takiej ilości mleka wychodzi taka wysoka :D Na paterze nie ma wszystkich pianek :D

      Usuń
  13. Czy z ilości mleka 250 ml wyjdzie tak duża porcja ?

    OdpowiedzUsuń
  14. podkradłam przepis i nie omieszkam do wykorzystać :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. ależ się u Ciebie zmieniło , na + oczywiście:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ubijałam 10 minut bo było już gęste,wyszły mi trzy miseczki.Mam pytanie jakbym ubijała dłużej to byłoby więcej pianki?Pianka była super do powtórki.A jak zrobić piankę czekoladową?POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Im dłużej ubijasz tym więcej pęcherzyków powietrza w piance. Możesz dodać kakao 2 łyżki albo kilka kostek czekolady (rozpuszczą się jak będziesz podgrzewać mleko). Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam Ola

      Usuń
  17. czy cukier trzcinowy można zastąpić czymś innym?... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, użyj tego czego używasz do słodzenia :D

      Usuń
  18. Wow that was unusual. I just wrote an really long comment
    but after I clicked submit my comment didn't show up.
    Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!



    Review my web page ... best seo company

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam :)
    Jest świetne, nie miałam pojęcia, że urośnie AŻ tak :)
    Pyszne.
    Teraz będę testowała różna smaki. Dzięki za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mmm... kocham ptasie mleczko... Takie lekkie i aksamitne... Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie :) Wchodzącą tutaj od razu rzuciło mi się, że mieszkasz w Swarzędzu to tak jak ja :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis jest bardzo ciekawy ;) Robiłam coś bardzo podobnego w ostatnie wakacje, ale zamiast żelatyny użyłam agar i do środka dodałam jeszcze zmiksowane maliny, ale musze kiedyś zrobić w wersji białej ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam już o smaku czekoladowym, kokosowym,migdałowym cynamonowym i to za każdym razem z dwóch porcji.Wszystkie smaki są wspaniałe a czekoladowe lepsze od Wedlowskich.Daj jeszcze jakiś dobry,łatwy i nie drogi przepis i żeby był bez pieczenia.Ślę pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuuuu super aż zazdroszczę :D Postaram się żeby na blogu pojawiały się proste przepisy bez pieczenia :D Pozdrawiam Ola

      Usuń
  24. Wygląda smakowicie, już zapisałam w notesie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Tego szukałam, bo za moją mamą chodzi taka pianka ;) Myślisz, że mogłabym użyć mleka skondensowanego? Czy lepiej nie kombinować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początek proponuje zrobić z mleka, mleka kokosowego, śmietanki a dopiero później spróbuj z mleka skondensowanego i to nie słodzonego bo może być z tego słodki ulepek.

      Usuń
    2. A śmietankę też podgrzewać ? :/

      Usuń
  26. Super pomysł na ptasie mleczko :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ptasie mleczko w wersji domowej - pychotka spróbuję zrobić choć brak talentu do słodkości czasami daje o sobie znać. Mam nadzieję że tym razem sie uda bo narobiłaś mi ogromnego smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  28. przeważnie widziałam takie pianki z surowymi białkami a ten przepis jest świetny

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam przed chwilą. Ogólnie pianka wygląda suuuper. Mialam tylko problem z czekoladą. Nie chciała mi się rozłożyć :( może powinnam ją rozłożyć na ciepło? Bałam się jednak że pianka się osunie. Ma Pani jakiś sposób na jej rozłożenie? Rozpuściłam całą tabliczkę i warstwa jest naprawdę niska. A u Pani czekolady jest sporo jak na 70g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Czekolada powinna być letnia lekko lejąca nie powinna być bardzo gęsta. Czekolady nie wylewamy w jednym miejscu tylko polewamy po całości a potem można sobie pomóc ciepłym nożem. Moczymy chwilę nuż w bardzo ciepłej wodzie.
      Jeśli masz ochotę możesz rozpuścić całą tabliczkę czekolady tylko zwiększ ilość mleka.
      Pozdrawiam Ola

      Usuń
  30. ratunku jestem w trakcie robienia Twojego ptasiego i kurcze zrobiłam wszystke proporcje razy 4 zeby było tego duzo. Podzieliłam to co wyszło na 2 czesci do miksowania. Miksuje juz 15min i kurcze nie chce mi sie zrobić geste, jest piana a pod piana jest rzadkie mleko i nie wiem czy to ma byc puszyste jak białka wszystko czy wlac do formy tak jak jest rzadkie z lekka pianka z wierzchu? ehh.. jestem w kropce :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej mam nadzieje ze sobie poradziłaś. Jeśli robiłaś tak dużą porcję to mogłaś podzielić masę i na dwa razy ją ubijać a jeśli wszystko to należy ubijać do chwili aż całość będzie sztywna nie może być płynna.

      Usuń
  31. Przepis doskonały!
    Proszę mi powiedziec czy podczas tak dlugiego ubijania objętość mleka powinna się zwiększyć?I jesli tak to z którego mleka wychodzi najwięcej masy? Jakie są Pani doświadczenia?
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie do tego przepisu użyłam mleka 2% z innego nie robiłam. Pozdrawiam

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...