10.02.2015

Pączusie z jabłkiem






         Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnych pączków drożdżowych. Taka moja propozycja na tłusty czwartek :D Duże kawałki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone w głębokim oleju a na koniec obtoczone w przyprawionym cukrze. Pączusie są mięciutkie, delikatne, pachnące przyprawami no i łatwe, i szybkie w przygotowaniu. Jak większość smażonych potraw/deserów najlepiej smakują na ciepło ale zapewniam na zimno smakują równie dobrze.



Składniki: 
  • 150 g mąki 
  • 150 ml ciepłej wody (nie wrzątek!)
  • 20 ml oleju 
  • 3 białka 
  • szczypta soli 
  • 5-6 jabłek 
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • olej do smażenia około 1-1,5L

        Zmiel cukier trzcinowy w młynku do kawy albo w blenderze, dodaj cynamon, kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
       Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i olej. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę.
      Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia.
      Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do cukru z przyprawami i obtocz.





20 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie! Świetny sposób na wykorzystanie białek! Zapamiętam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcie:) I bardzo kusząca alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i prosty pomysł :) Zawsze bałyśmy się lepienia pączków i ich nadziewania (nie wiemy jak nasza babcia sobie tak dobrze z tym radzi :P ) a tu zaczynasz od nadzienia.
    P.S. Uwielbiamy takie zdjęcia! ręce pełne miłości... :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcie smażą najlepsze paczki na świecie :D Zawsze dodają najważniejszy składnik - miłość :D

      Usuń
  4. przepis mega fajny :) WYpróuje kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, oj muszą być naprawdę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności! I jak tu się odchudzać :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, jadłabym na pewno i to nie jednego; D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne! Takim małym słodkościom ciężko odmówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie miałam pisać: wyglądają na mięciutkie i takie cynamonowe.. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem jak najbardziej za taką alternatywą tradycyjnych pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne, bardzo apetycznie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachęcające, aż pachną przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pączków z jabłkiem jeszcze nigdy nie jadłam... W ogóle to nie przepadam za pączkami, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie i zapewne smakowały ciekawie :) Podoba mi się dodatek kardamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam pączki z kawałkami banana ale z jabłkiem nie próbowałam, wyglądają smakowicie, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...