Przejdź do głównej zawartości

Pączusie z jabłkiem






         Bardzo dobra alternatywa do tradycyjnych pączków drożdżowych. Taka moja propozycja na tłusty czwartek :D Duże kawałki jabłek zanurzone w puszystym cieście, smażone w głębokim oleju a na koniec obtoczone w przyprawionym cukrze. Pączusie są mięciutkie, delikatne, pachnące przyprawami no i łatwe, i szybkie w przygotowaniu. Jak większość smażonych potraw/deserów najlepiej smakują na ciepło ale zapewniam na zimno smakują równie dobrze.



Składniki: 
  • 150 g mąki 
  • 150 ml ciepłej wody (nie wrzątek!)
  • 20 ml oleju 
  • 3 białka 
  • szczypta soli 
  • 5-6 jabłek 
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • olej do smażenia około 1-1,5L

        Zmiel cukier trzcinowy w młynku do kawy albo w blenderze, dodaj cynamon, kardamon i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
       Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i olej. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj łyżkę do ciasta wymieszaj do połączenia a następnie włóż już resztę.
      Olej podgrzej, wrzuć kawałek czerstwego chleba gdy od razu wypłynie i zacznie skwierczeć znaczy to że można przystąpić do smażenia.
      Jabłka wrzuć do ciasta wymieszaj, wymieszaj i łyżką wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Gdy będą gotowe wykładaj na papierowy ręcznik. Jeszcze ciepłe wrzuć do cukru z przyprawami i obtocz.





Komentarze

  1. Wyglądają bardzo smakowicie! Świetny sposób na wykorzystanie białek! Zapamiętam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcie:) I bardzo kusząca alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i prosty pomysł :) Zawsze bałyśmy się lepienia pączków i ich nadziewania (nie wiemy jak nasza babcia sobie tak dobrze z tym radzi :P ) a tu zaczynasz od nadzienia.
    P.S. Uwielbiamy takie zdjęcia! ręce pełne miłości... :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcie smażą najlepsze paczki na świecie :D Zawsze dodają najważniejszy składnik - miłość :D

      Usuń
  4. przepis mega fajny :) WYpróuje kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, oj muszą być naprawdę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności! I jak tu się odchudzać :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł, jadłabym na pewno i to nie jednego; D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne! Takim małym słodkościom ciężko odmówić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie miałam pisać: wyglądają na mięciutkie i takie cynamonowe.. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem jak najbardziej za taką alternatywą tradycyjnych pączków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne, bardzo apetycznie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachęcające, aż pachną przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pączków z jabłkiem jeszcze nigdy nie jadłam... W ogóle to nie przepadam za pączkami, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie i zapewne smakowały ciekawie :) Podoba mi się dodatek kardamonu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam pączki z kawałkami banana ale z jabłkiem nie próbowałam, wyglądają smakowicie, chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz