03.02.2015

Markizy orzechowe






      Dwa kruche ciasteczka przełożone kremem orzechowo czekoladowym. Ciastka zaraz po przełożeniu są kruche z czasem miękną i warstwy się scalają. Ciastka są mięciutkie, bardzo orzechowe i bardzo czekoladowe :D 



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 150 g mielonego cukru trzcinowego 
  •  4 żółtka
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 270 g mąki pszennej 
  • 70 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 1 łyżka kakao 
Nadzienie:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • 5-6 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • około 200-250 g zmielonych orzechów (laskowe, włoskie) 
  • mała foremka do wykrawania ciastek, moja ma średnicę 5 cm


        Ciasto: Ucieraj masło z cukrem trzcinowym (cukier zmiel w młynku albo w blenderze), następnie dodawaj po jednym żółtku. Dodaj sypie produkty i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne i nie powinno przyklejać się do rąk. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.Wykrawaj okrągłe ciasteczka, które następnie ułóż na blaszce i piecz około 15 minut w 180*C.
       Nadzienie: Rozpuść czekoladę z dodatkiem szczypty soli w kąpieli wodnej, przestudź. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj serek mascarpone i cały czas ubijając dodawaj pomalutku czekoladę. Gdy całość będzie połączona dodaj pozostałe składniki cukier, kakao, orzechy i delikatnie wymieszaj (ilość cukru zależy od twoich upodobać smakowych).
       Na ciasteczko nałóż trochę kremu (ja nakładałam około łyżeczki), przykryj drugim ciasteczkiem i posmaruj (najłatwiej nożem) brzegi ciastek. Na koniec obtocz w zmielonych orzechach. Przechowuj w lodówce do 5 dni.





Przepis na ciastka opracowałam do styczniowego wydania Top Agrar Polska


19 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie! Świetny przepis, zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! i świetny ten koszyczek- skąd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, sory ale nie pamiętam. Kupiłam go wieki temu. Koszyczek był w zestawie z pieprzniczką i solniczką. Dziękuje :D

      Usuń
  3. Są niesamowicie piękne!
    Podziwiam, bo orzechów jeść nie mogę za względu na alergię...

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas: blotodlauchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super ciasteczka :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. OOooo, daj mi trochę tych cudowności<3

    OdpowiedzUsuń
  8. do orzechowych słodkości nie trzeba mnie namawiać, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne. Wyglądają lepiej niż z cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczę! Tyle świetnych, ciekawych i apetycznych przepisów do wykonania a tu tak mało czasu!
    Jeśli nie zdążmy ich zrobić w najbliższym czasie to zapisujemy je na naszej specjalnej liście pod nazwą "Jeśli nie zrobisz to umrzesz" xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha,ha dobre :D Tak, dziewczyny pieczemy bo ciacha są pyszne :D

      Usuń
  11. O mamo *.* Uwielbiam takie mocno orzechowe kąski! Wpadam na kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepięknie się prezentują! Duże wow!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne, trzeba będzie zrobić, bo zasnąć nie dadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają super!
    Piekne zdjecia robisz :)

    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...