Przejdź do głównej zawartości

Przekładaniec śmietankowo-truskawkowy



      
         Zanim zaczęłam blogować to to ciasto było najczęstszym pieczonym ciastem przeze mnie. Później zaczęłam skupiać się na innych przepisach a o tym zapomniałam. Szkoda bo ciasto jest bardzo dobre i ma wielu fanów w mojej rodzinie. Ma bardzo smaczną truskawkową masę, do której oprócz galaretek dodajemy budynie. Trudno jej się oprzeć i powstrzymać przed wyjadaniem z garnka - to jest najtrudniejsza część w przygotowaniu ciasta :D Bardzo fajna jest jeszcze górna warstwa ciasta przygotowana z kwaśnej śmietany. Ogólnie mówiąc ciasto jest pyszne :D


Składniki: 
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oleju 
  • 6 łyżek mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku 
Masa truskawkowa:
  • 0,5 kg mrożonych truskawek 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 2 budynie śmietankowe 
Śmietana:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • czubata łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody albo 2 śmietan-fixy
Górna warstwa:
  • około 200 g maślanych herbatników 
  • 180 g kwaśnej śmietany 18-22% ( w oryginalnym przepisie jest podana śmietana szczecinecka, ale możemy wykorzystać każdą dobrej jakości śmietanę).
  • 1-2 łyżek cukru pudru 

Foremka: 40x25 cm wyłożona pergaminem


        Biszkopt: Ubijamy białka, gdy będą już sztywne pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy dopóki się  rozpuści. Na niskich obrotach dodajemy po jednym żółtku następnie wlewamy olej. Gdy całość będzie połączona delikatnie mieszając dodajemy mąkę a na koniec proszek. Pieczemy około 12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odrywamy pergamin i przewracamy biszkopt na druga stronę.
        Masa truskawkowa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając. Wkładamy truskawki i dusimy aż zmiękną. Następnie blendujemy na puree, wsypujemy galaretki i budynie mieszamy aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie pyrkać. Studzimy. Gdy masa częściowo stężeje wylewamy ja na biszkopt i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
       Śmietana: Śmietana i naczynie w którym będzie ubijana powinno być dobrze schłodzone. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i środek żelujący. Wykładamy na masę truskawkową.
Herbatniki układamy na śmietanie a na nich rozsmarowujemy równą warstwę kwaśnej śmietany połączonej z cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.




Za przepis dziękuje Elwirze R.


Komentarze

  1. Ile byśmy dały za taką galaretkę z truskawkami.... a śmietanka to już dopełnienie idealnej całości :D Takie połączenie kojarzy nam się z babcinymi deserami, bo u nas śmietana raczej rzadko gościła.
    Też mamy takie wypieki, które kiedyś były numerem jeden, ale przez chęć próbowania coraz to nowszych połączeń smakowych o tych wypróbowanych się zapomniało. Takim ciastem jest u nas brzdąc.... ah wspomnienia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wieki nie jadłam brzdąca :D Dopisałam do listy "do zrobienia" :D

      Usuń
    2. To czekamy na Twoją wersję! :)

      Usuń
  2. Super smacznie się zapowiada....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho, super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jakie cudne ciasto :-) wygląda obłędnie, aż ślinka leci...mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta truskawkowa warstwa wygląda przesmacznie<2 A całość ciasta prezentuje się tak lekko i delikatnie, bardzo fajny przepis!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Boooże jakie cudowne! :O Poproszę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli smakuje tak jak wygląda... mmmm....niom...

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudny!
    A u mnie tylko ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń
  9. nie powiem- prezentuje się 1sza klasa.. :)
    Też tak mam, że zapominam często o jakiś klasykach, a przecież najsmaczniejsze.. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! ten przekładaniec jest świetny!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale uroczy i taki smakowity :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe to ciasto, szczególnie ta masa z kwaśnej śmietany mnie zaciekawiła :) Zapisuję sobie przepis; zrobię, jak już nie będę się mogła lata doczekać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok