Są po prostu boskie! Delikatne, mięciutkie, bardzo apetyczne o lekkim posmaku orzechowym :D
Składniki:
- 100 g masła temp. pokojowa
- 80 g mielonego cukru trzcinowego*
- 2 żółtka
- 135 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g żurawiny
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtko. Na koniec dodajemy mąkę, sodę i żurawinę. Całość zagniatamy (ciasto może się lekko lepić). Odrywamy niewielkie kawałki ciasta i toczymy w dłoniach kulki. Układamy na blaszce, delikatnie spłaszczając. Pieczemy w 180*C około 15 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie dlatego należy odczekać aż stwardnieją na blaszce.
Lekki posmak orzechowy? Biorę w ciemno! :D
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam takie ciasteczka do pochrupania. Lubię wypieki (chleby, bułki) z mąki orkiszowej ale do słodkich jej jeszcze nie dodawałam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają, na pewno skusiłabym się na kilka!: )
OdpowiedzUsuńCiacha po które odrazu chce się sięgnąć :D Pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ciasteczka owsiane z żurawiną, więc pewnie i te przypadłyby nam do gustu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i zdrowo! :) Sięgam po kilka!
OdpowiedzUsuńOrkiszówka to jest to ;) Ciasteczka obłędne po prostu...
OdpowiedzUsuńUrocze ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zdrowe ciacha :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńCiastka z żurawiną biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńDo popołudniowej ciepłej i aromatycznej herbaty bardzo by sie przydały
OdpowiedzUsuńMmm, zjadłabym sobie takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńpyszne są takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń