Przejdź do głównej zawartości

Rewelacyjne ciasto czekoladowe






          Nie ma o czym mówić zakochałam się :D Dawno tak nie było, ale to ciasto okazało się znakomite pod każdym względem. Bardzo szybko i bardzo łatwo można je przygotować, nie potrzeba wszystkiego osobno odmierzać wystarczy że masz szklankę. W trakcie pieczenia zapach czekolady czuć w całym domu a jak już przestygnie i polejesz je czekoladą ciężko, naprawdę ciężko się opanować :D Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne. Przepis na to ciasto jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do ciast przekładanych kremami, już nawet myślę o torcie :D Polecam wypróbować!Wspomnę jeszcze, że do ciasta nie dodajemy jajek.



Składniki: 

Szklanka 250 ml
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka kaszy manny (może być żytnia)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (albo 1/2 pszennej i 1/2 żytniej, pełnoziarnista)
  • 1 szklanka dobrej jakości bułki tartej*
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1 dojrzały banan 
  • 4 łyżki powideł śliwkowych 
  • 4 łyżki kakao 
  • 100 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5 łyżek mleka 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 

Tortownica 24-26 cm


       Rozgnieć banana, dodaj powidła i wymieszaj. Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) wrzuć do miski i zmiksuj nie dłużej niż 1 minutę. Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wlej do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut. Po przestudzeniu polej polewą.
Wszystkie składniki polewy wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.

* Dobrze będzie jak użyjesz dobrej jakości bułki tartej. Niektóre są porostu zawilgocone, śmierdzące, są zrobione z niskiej jakości chleba/bułki albo są zabrudzone odchodami. Zamiast bułki możesz wykorzystać zmielone herbatniki.





Komentarze

  1. Świetne ciasto i śliczne zdjęcia. Ach zjadłabym kawałek bo właśnie piję kawkę. Rewelacyjny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, wygląda obłędnie! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. jeny, oglądam pijąc kawę i ślinię się tak, że moi towarzysze na mnie dziwnie patrzą.... wygląda obłędnie!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany boskie! Na weekend je robię, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie i dumnie wygląda ciacho Twe. Przepis świetny tylko brac i robić, no chyba że odpalisz kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczne! Tyle czekolady <3 Tego mi właśnie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I tak też wygląda: rewelacyjnie; )

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię tego typu ciasta, mega czekoladowe! cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, to ciasto robi wrażenie! :)
    Fantastycznie Ci wyszło! *.*
    Patrząc po składnikach nie wątpię, że było obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Można oddać życie za takie ciasto czekoladowe! I ta polewa... czego chcieć więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie rewelacyjne! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozpływam się nad mocą czekolady w tym cieście :D Zniewalające!

    OdpowiedzUsuń
  13. bulka tarta do ciasta no nie przecież ciasto to nie kotlety mielone !

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam, czy czekoladę do ciasta dodajemy pokrojoną czy wcześniej trzeba ją rozpuścić w kąpieli wodnej??
    Przepis zapisuje ;-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Olu,
    wygląda bosko!
    Bardzo kuszące...

    OdpowiedzUsuń
  16. Też się zakochałam... na razie od wejrzenia, ale muszę je koniecznie upiec, bo wygląda idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wierzę na słowo że jest rewelacyjne bo tak też wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  18. ach i och wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyśmienite ciasto czekoladowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem zaskoczona składem tego ciasta i efektem:) jakiej średnicy tortownicę użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto, że tylko palce lizać :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz