Nie ma o czym mówić zakochałam się :D Dawno tak nie było, ale to ciasto okazało się znakomite pod każdym względem. Bardzo szybko i bardzo łatwo można je przygotować, nie potrzeba wszystkiego osobno odmierzać wystarczy że masz szklankę. W trakcie pieczenia zapach czekolady czuć w całym domu a jak już przestygnie i polejesz je czekoladą ciężko, naprawdę ciężko się opanować :D Ciasto jest mięciutkie i bardzo wilgotne. Przepis na to ciasto jeszcze nie raz wykorzystam jako bazę do ciast przekładanych kremami, już nawet myślę o torcie :D Polecam wypróbować!Wspomnę jeszcze, że do ciasta nie dodajemy jajek.
Składniki:
Szklanka 250 ml
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka kaszy manny (może być żytnia)
- 1 szklanka mąki orkiszowej (albo 1/2 pszennej i 1/2 żytniej, pełnoziarnista)
- 1 szklanka dobrej jakości bułki tartej*
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżki kakao
- 100 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Tortownica 24-26 cm
Rozgnieć banana, dodaj powidła i wymieszaj. Wszystkie składniki ciasta (oprócz czekolady) wrzuć do miski i zmiksuj nie dłużej niż 1 minutę. Dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wlej do tortownicy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut. Po przestudzeniu polej polewą.
Wszystkie składniki polewy wrzuć do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.
* Dobrze będzie jak użyjesz dobrej jakości bułki tartej. Niektóre są porostu zawilgocone, śmierdzące, są zrobione z niskiej jakości chleba/bułki albo są zabrudzone odchodami. Zamiast bułki możesz wykorzystać zmielone herbatniki.
Świetne ciasto i śliczne zdjęcia. Ach zjadłabym kawałek bo właśnie piję kawkę. Rewelacyjny przepis :-)
OdpowiedzUsuńHmm, wygląda obłędnie! :>
OdpowiedzUsuńjeny, oglądam pijąc kawę i ślinię się tak, że moi towarzysze na mnie dziwnie patrzą.... wygląda obłędnie!!!!!!
OdpowiedzUsuńO rany boskie! Na weekend je robię, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPysznie i dumnie wygląda ciacho Twe. Przepis świetny tylko brac i robić, no chyba że odpalisz kawałek :)
OdpowiedzUsuńBajeczne! Tyle czekolady <3 Tego mi właśnie trzeba :)
OdpowiedzUsuńI tak też wygląda: rewelacyjnie; )
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tego typu ciasta, mega czekoladowe! cudo!
OdpowiedzUsuńFantastyczne :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto robi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie Ci wyszło! *.*
Patrząc po składnikach nie wątpię, że było obłędne!
Można oddać życie za takie ciasto czekoladowe! I ta polewa... czego chcieć więcej :D
OdpowiedzUsuńpowalające... ach!
OdpowiedzUsuńFaktycznie rewelacyjne! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńRozpływam się nad mocą czekolady w tym cieście :D Zniewalające!
OdpowiedzUsuńbulka tarta do ciasta no nie przecież ciasto to nie kotlety mielone !
OdpowiedzUsuńWitam, czy czekoladę do ciasta dodajemy pokrojoną czy wcześniej trzeba ją rozpuścić w kąpieli wodnej??
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje ;-))
Należy ją drobno pokroić :D
UsuńOlu,
OdpowiedzUsuńwygląda bosko!
Bardzo kuszące...
Też się zakochałam... na razie od wejrzenia, ale muszę je koniecznie upiec, bo wygląda idealnie.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka!
OdpowiedzUsuńWierzę na słowo że jest rewelacyjne bo tak też wygląda :D
OdpowiedzUsuńach i och wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńwow, rewelacyjna aparycja!
OdpowiedzUsuńWyśmienite ciasto czekoladowe! :)
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona składem tego ciasta i efektem:) jakiej średnicy tortownicę użyłaś?
OdpowiedzUsuń24cm
UsuńCiasto, że tylko palce lizać :)!
OdpowiedzUsuń