Przejdź do głównej zawartości

Pożywna zupa z quinoa i grzybami






        Na początku było tak :D Chodził za mną krupnik w końcu zapowiedziałam małżonowi, że w przyszłym tygodniu będzie zupa on oczywiście, że ble :D Trudno, musi jeść skoro żona ma zachciankę :D Przeglądając szafki natknęłam się na opakowanie komosy ryżowej i postanowiłam wykorzystać ją do zupy. W lodówce leżały wyjęte z zamrażarki grzyby, z których miałam zrobić sos, ale z lenistwa mi się nie chciało :D I tak jakoś drogą pokrętną postanowiłam połączyć te dwa składniki i zrobić z nich zupę. Małżon po spróbowaniu powiedział, że super, że bardzo mu smakuje i już nie kręcił nochalem na wieść o zupie :D Zupa jest bardzo smaczna i bardzo sycąca. Trzymała nas do kolacji gdzie ja po zjedzeniu innych zup po 30 minutach jestem głodna :D  Polecam w smaku przypomina trochę krupnik a trochę zupę grzybową. Jak dla mnie to podwójne mniammm :D



Składniki:
  • 250 g quinoa białej (komosa ryżowa)
  • 500 g grzybów leśnych (w sezonie świeże, poza mrożone)
  • 1 średnia cebula 
  • 4-5 marchewek 
  • 2,5 L dobrego bulionu warzywny albo na mięsie (w żadnym wypadku z kostki)
  • 4 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju (olej i masło możemy zastąpić masłem klarowanym)
  • sól i pieprz 
  • łyżka pokrojonego koperku i pietruszki 


          Quinoa przelewamy wrzątkiem, następnie wkładamy do garnka, zalewamy częścią bulionu około 1,5L i gotujemy 30 minut. W między czasie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, liść laurowy i ziele. Gdy komosa powiększy swoją objętość dolewamy resztę rosołu. Na maśle i oleju podsmażamy cebulę, dodajemy grzyby i smażymy około 5-8 minut. Gdy komosa będzie już ugotowana dodajemy grzyby. Gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.


* Komosa ryżowa gatunek rośliny jednorocznej w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych.Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie zastępowała kukurydzę.Owoce komosy ryżowej (zwane quinoa lub ryżem peruwiańskim) zawierają 48% skrobi, ok. 18% białek, 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cechują się dużą zawartością wapnia, fosforu, żelaza, witaminy E, w przypadku niektórych odmian także gorzkich saponin. Z powodu tych ostatnich konieczny jest przemiał lub płukanie owoców podczas przetwarzania.  
Źródło Wikipedia 




Komentarze

  1. Zupa ble? Wymagający ten Twój małżonek! :D
    Lubię takie gęste i syte! Ta brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka wygląda pysznie, chociaż ja grzybów nie lubię, ale mogę dać pieczarki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd nad wstydami, ale nie mialam jeszcze do czynienia z quinoa...
    A widze, ze warto sprobowac!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadamy za zupami a szczególnie za takimi. 2 razy w tygodniu (minimum) zupka musi być! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie też podwójne mniam :) Zdaje się, połączenie idealne :D)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale ta zupa musiała mieć znakomity smak, aromat grzybów z lekko orzechową komosą to połączenie na pewno skradłoby moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite wnętrze fajnych kubeczków. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam podobnie ... planuję coś zrobić, wyjmuję z zamrażarki lub kupuję jakiś składnik a potem i tak z różnych przyczyn wychodzi coś innego...;) Dobrze jak to coś jest smaczne... jak ta zupka :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajna zupa, a quinoa jaka zdrowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zupy też są ważne! Jak to tak to olewać? Nie można..
    ale właśnie chciałam napisac, że wygląda trochę jak krupnik :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! ależ piękna! pycha!

    ps. przypominam o czekladowym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniała!
    zapraszam się na miseczkę...

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdzie są grzyby, tam i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię krupnik. Lubię grzybową, więc jestem pewna, że też by mi Twoja zupa smakowała. Wygląda kusząco... mniam, mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealna zupka na zimowe popołudnia, nikt jej się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bosko.. Ja pewnie dodałabym pieczarek :) Ale i tak mam chęć!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok