Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo kokosowy :D Jedna z bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :D
Składniki:
Spód:
- 250g kokosowych herbatników
- 50g wiórków kokosowych
- 120g masła
- 2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego
- 1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego)
- 3 jajka
- puszka skondensowanego słodzonego mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 ml oleju
- 150 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g białej czekolady
- wiórki kokosowe
Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem
Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).
Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypójemy wiórkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni
Wygląda obłędnie ! Uwielbiam kokos w każdej postaci ! :)
OdpowiedzUsuńomamo... Ależ sernik <3 PYCHA!
OdpowiedzUsuńPs.Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)
W konsystencji wyszedł genialny! Widać, że masz rękę do wypieków :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńBardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńOj sernik kokosowy. Pyszności. Zabieram przepis i sobie taki zrobię. Jestem fanką kokosowych smaków :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam :D
Usuńsernik jak marzenie!
OdpowiedzUsuńO boszszszszsz!
OdpowiedzUsuńKrólewski po prostu...
Ale pyszny sernik zrobiłaś :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńMniam, to musi być niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taki super sernik!: )
OdpowiedzUsuńMy LOVE wszystko co KOKOSOWE <3 :D
OdpowiedzUsuńTaki serniczek to po prostu raj na ziemi. Jednak mamy duży problem... nasz tata nie znosi kokosu (!), więc jeśli upieczemy go to będzie smutny, że nie pomyślałyśmy o nim a też przepada za każdego rodzaju sernikiem.
Rozpusta!
OdpowiedzUsuńTak własnie wygląda - jak supersernik. Albo jak kokosowa chmurka :)
OdpowiedzUsuńPonieważ uwielbiamy kokos to Twój przepis trafia na moją listę do zrobienia! Piękny jest!!
OdpowiedzUsuńPolecam :D
UsuńAh jak byś wiedziała co mi po głowie chodzi od kilku dni, bo mam smaka na taki właśnie sernik :D
OdpowiedzUsuńHi, hi, hi :D
UsuńWygląda bardzo, bardzo apetycznie!!
OdpowiedzUsuńCudowności... i nie tylko ten sernik, miałam mała przerwę a teraz nie mogę się napatrzeć i zdecydować co by tu od Ciebie "ściągnąć"... dobrze, że szef nie widzi co oglądam...
OdpowiedzUsuńOd razu na myśl przyszło mi Rafaello :)
OdpowiedzUsuńSernik uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie dodałam kokosu. Dziekuje za przepis
Ależ widok. Na samą myśl o zjedzeniu takiego kawałka ślinka cieknie. Genialny!
OdpowiedzUsuńBoski sernik! Wszystko co z kokosem jest cudowne!
OdpowiedzUsuńwow, wspaniały! :)
OdpowiedzUsuń