Przejdź do głównej zawartości

Sernik kokosowy





      Kokosowa rozpusta dla podniebienia :D Sernik jest przepyszny, kremowy, delikatny i bardzo kokosowy :D Jedna z bliskich mi osób po spróbowaniu powiedziała, że to nie jest sernik tylko super sernik :D Polecam, tym bardziej że zbyt dużo pracy przy nim nie ma :D



Składniki: 

Spód:
  • 250g kokosowych herbatników 
  • 50g wiórków kokosowych 
  • 120g masła 
  • 2 łyżki zmielonego cukru trzcinowego 
Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka (gotowego już zmielonego) 
  • 3 jajka 
  • puszka skondensowanego słodzonego mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 125 ml oleju
  • 150 g wiórków kokosowych 
  • 250 ml mleka 
Wierzch:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 100 g białej czekolady 
  • wiórki kokosowe 

Tortownica: 26 cm wyłożonej pergaminem


       Herbatniki mielimy, dodajemy wiórki, rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy, przekładamy do foremki i dociskamy do dna. Odstawiamy na bok.
       Ser: Do garnka wlewamy mleko dodajemy wiórki i podgrzewamy. Gdy zacznie pyrkać zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając podgrzewamy około 10 minut. Następnie blendujemy na papkę i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki na ser wkładamy do jednej dużej miski i miksujemy aż  wszystko się połączy. Przelewamy do foremki i pieczemy w 160*C najpierw godzinę włączona tylko dolna grzałka. Potem zmieniamy na dolne i górne grzanie i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
       Wierzch: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno (śmietana jak i naczynie w której będzie ubijana powinno być schłodzone). Do śmietany dodajemy łyżkę czekolady ubijamy gdy się połączy znowu dodajemy łyżkę i tak do wyczerpania (jeśli dodamy od razu całą czekoladę może nam się zważyć śmietana).
Ciasto wyjmujemy z formy, wierzch i boki pokrywamy śmietaną a całość posypójemy wiórkami.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni





Komentarze

  1. Wygląda obłędnie ! Uwielbiam kokos w każdej postaci ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. omamo... Ależ sernik <3 PYCHA!

    Ps.Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W konsystencji wyszedł genialny! Widać, że masz rękę do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj sernik kokosowy. Pyszności. Zabieram przepis i sobie taki zrobię. Jestem fanką kokosowych smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O boszszszszsz!
    Królewski po prostu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszny sernik zrobiłaś :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, to musi być niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja poproszę taki super sernik!: )

    OdpowiedzUsuń
  9. My LOVE wszystko co KOKOSOWE <3 :D
    Taki serniczek to po prostu raj na ziemi. Jednak mamy duży problem... nasz tata nie znosi kokosu (!), więc jeśli upieczemy go to będzie smutny, że nie pomyślałyśmy o nim a też przepada za każdego rodzaju sernikiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak własnie wygląda - jak supersernik. Albo jak kokosowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ponieważ uwielbiamy kokos to Twój przepis trafia na moją listę do zrobienia! Piękny jest!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ah jak byś wiedziała co mi po głowie chodzi od kilku dni, bo mam smaka na taki właśnie sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowności... i nie tylko ten sernik, miałam mała przerwę a teraz nie mogę się napatrzeć i zdecydować co by tu od Ciebie "ściągnąć"... dobrze, że szef nie widzi co oglądam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Od razu na myśl przyszło mi Rafaello :)
    Sernik uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie dodałam kokosu. Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ widok. Na samą myśl o zjedzeniu takiego kawałka ślinka cieknie. Genialny!

    OdpowiedzUsuń
  16. Boski sernik! Wszystko co z kokosem jest cudowne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz