Przejdź do głównej zawartości

Domowe Nachos`y





       Idealnie chrupiące, idealnie ostre w sam raz na domowe imprezki. Ich przygotowanie nie trwa długo a są zdecydowanie zdrowszą wersją niż te które możesz kupić w sklepie.



Składniki: 
  • 50 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki kukurydzianej 
  • 80 ml wody 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
Okrągła foremka do wykrawania, moja miała średnicę 11 cm. Może być ciut większa. A jeśli nie masz to użyj taką jaką masz a koło podziel na mniejszą ilość trójkątów.


       Zagotuj wodę z olejem. Wymieszaj wszystkie składniki suche, wlej gorącą wodę ( uważaj żeby się nie poparzyć) i zagnieć ciasto. Podziel je na 3. Oprósz blat mąką kukurydzianą i rozwałkuj najcieniej jak się da. Wytnij koło i podziel je 8 trójkątów. Poukładaj na blaszce, jeden trójkąt obok drugiego nie przejmuj na pewno się nie skleją. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Włóż do piekarnika włączona dolna i górna grzałka nagrzanego do 180*C i piecz od 6-10 minut. Zanim wyjmiesz sprawdź jeszcze czy są już wystarczająco twarde. Podawaj z ulubionym sosem.




Źródło 

Komentarze

  1. ooo mamuniu... jak ja uwielbiam nachosy !!! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe naczosy są super, ja robię owsiane, ale wypróbuję Twoje koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My przygotowałyśmy podobne z mąki gryczanej i były przepyszne :D Szczerzę mówiąc to do tradycyjnych nie mamy porównania, bo nigdy ich nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy z maki gryczanej nie maja takiego posmaku korzenno-orzechowego?

      Usuń
    2. Nie porównałybyśmy tego smaku do korzenno-orzechowego. Po prostu jest minimalny posmak gryki a reszta to przyprawy (curry, słodka papryka). O to wzór :)
      http://truetastehunters.blogspot.com/2014/06/bezglutenowe-pikantne-nachos.html

      Usuń
  4. Uwielbiam nachosy ale jak czytam skład na opakowaniu sklepowym... Masakra. I te kalorie. Od dawna planuję przygotować własne i zapiec je z serem. Twój przepis przypadł mi do gustu! Ile mniej więcej nachosów uzyskałaś z tych składników? Może być w miskach lub talerzach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników wyszło mi około 60-65 sztuk. Wszystko zależy jak cienko rozwałkujesz. Im cieńsze tym lepsze. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Muszę koniecznie takie nachosy zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasami kupuje nachosy do dań meksykańskich, dziękuje Ci bardzo za ten przepis, teraz już je sama zrobię, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam, muszę wypróbować Twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam domowych i kupnych :) Fajnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie żółciutkie<3 Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sklepowe nachosy wybieram co najwyżej trzy razy do roku. Ich skład jest przytłaczający
    Twoja wersja mniej 'boli',
    bo domowe nie tłuczy hehe.
    Napewno wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te domowe! Wieki nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie do zrobienia!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Domowe najfajniejsze, bo i zdrowsze i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis, nigdy jeszcze nie robniłam domowych nachosów

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok