Idealnie chrupiące, idealnie ostre w sam raz na domowe imprezki. Ich przygotowanie nie trwa długo a są zdecydowanie zdrowszą wersją niż te które możesz kupić w sklepie.
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 80 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Zagotuj wodę z olejem. Wymieszaj wszystkie składniki suche, wlej gorącą wodę ( uważaj żeby się nie poparzyć) i zagnieć ciasto. Podziel je na 3. Oprósz blat mąką kukurydzianą i rozwałkuj najcieniej jak się da. Wytnij koło i podziel je 8 trójkątów. Poukładaj na blaszce, jeden trójkąt obok drugiego nie przejmuj na pewno się nie skleją. Tak samo postępuj z resztą ciasta. Włóż do piekarnika włączona dolna i górna grzałka nagrzanego do 180*C i piecz od 6-10 minut. Zanim wyjmiesz sprawdź jeszcze czy są już wystarczająco twarde. Podawaj z ulubionym sosem.
Źródło
ooo mamuniu... jak ja uwielbiam nachosy !!! <3
OdpowiedzUsuńDomowe naczosy są super, ja robię owsiane, ale wypróbuję Twoje koniecznie :)
OdpowiedzUsuńMy przygotowałyśmy podobne z mąki gryczanej i były przepyszne :D Szczerzę mówiąc to do tradycyjnych nie mamy porównania, bo nigdy ich nie jadłyśmy :P
OdpowiedzUsuńA czy z maki gryczanej nie maja takiego posmaku korzenno-orzechowego?
UsuńNie porównałybyśmy tego smaku do korzenno-orzechowego. Po prostu jest minimalny posmak gryki a reszta to przyprawy (curry, słodka papryka). O to wzór :)
Usuńhttp://truetastehunters.blogspot.com/2014/06/bezglutenowe-pikantne-nachos.html
Uwielbiam nachosy ale jak czytam skład na opakowaniu sklepowym... Masakra. I te kalorie. Od dawna planuję przygotować własne i zapiec je z serem. Twój przepis przypadł mi do gustu! Ile mniej więcej nachosów uzyskałaś z tych składników? Może być w miskach lub talerzach :D
OdpowiedzUsuńZ podanych składników wyszło mi około 60-65 sztuk. Wszystko zależy jak cienko rozwałkujesz. Im cieńsze tym lepsze. Pozdrawiam
UsuńMuszę koniecznie takie nachosy zrobić :-)
OdpowiedzUsuńCzasami kupuje nachosy do dań meksykańskich, dziękuje Ci bardzo za ten przepis, teraz już je sama zrobię, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, muszę wypróbować Twój przepis;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam domowych i kupnych :) Fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJakie żółciutkie<3 Świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSklepowe nachosy wybieram co najwyżej trzy razy do roku. Ich skład jest przytłaczający
OdpowiedzUsuńTwoja wersja mniej 'boli',
bo domowe nie tłuczy hehe.
Napewno wykorzystam.
Uwielbiam te domowe! Wieki nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do zrobienia!!
OdpowiedzUsuńDomowe najfajniejsze, bo i zdrowsze i smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, nigdy jeszcze nie robniłam domowych nachosów
OdpowiedzUsuń