Składniki:
Puree:
- 1 kg mączystych ziemniaków (np.mila, bryza, gala, wawrzyn)
- 100 ml mleka
- 100 g sera cheddar
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- około 500 g ulubionej ryby np. łosoś, mintaj, dorsz, miruna
- sól i pieprz
- 3 jajka
- 70 g cheddara
- sól i pieprz
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
Ziemniaki: Gotujemy tradycyjnie do miękkości. Po ugotowaniu dodajemy mleko i starty na drobnych oczkach ser, rozgniatamy do gładkiego puree.
Szpinak: Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy szpinak, i od czasu do czasu mieszając go rozmnażamy.Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy i jeszcze chwilę podsmażamy do odparowania wody.
Ryba: Jeśli używamy ryby mrożonej to powinniśmy ja wcześniej rozmrozić. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy jeden oprószamy solą i pieprzem.
Zalewa: Rozkłócamy jajka, dodajemy starty na drobnych oczkach ser, śmietanę, doprawiamy sola i pieprzem.
Zapiekankę układamy warstwowo najpierw: połowa szpinaku, kawałki ryby, które zalewamy częścią zalewy, szpinak, puree ziemniaczane a na koniec pozostała zalewa. Foremkę przykrywamy przykrywką a jeśli nie mamy to folią aluminiową. Do piekarnika na 40 minut pieczemy w 200*C. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie ażeby nam się wierzch ładnie zarumienił.
Oj jak pysznie!
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka jest lekiem na dzisiejszą pogodę...
Pozdrowienia!
No proszę jaka pyszna zapiekanka. Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanki są przepyszne.
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze jednak nie robiłam.
Składniki wszystkie uwielbiam, dlatego zapisuje w folderze 'do zrobienia'
:)
Lubię takie zapiekanki! Z dużą ilością sera najlepsze i jak dla mnie oczywiście w wersji bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, myślę, że moja mama byłaby zachwycona takim daniem; )
OdpowiedzUsuńNiestety zdjęcia nam się nie wyświetlają :/ Sądząc jednak po składnikach, to było na prawdę pyszne :D
OdpowiedzUsuńTeraz powinno być dobrze :D
UsuńUwielbiam zapiekanki! Ta z rybą i szpinakiem wygląda fajnie!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda w środku :) Ryba i szpinak to genialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie!!!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń