Przejdź do głównej zawartości

Sernik z gruszkami, kajmakiem i przyprawą korzenną





    Mam nadzieje, że nie macie dosyć gruszek bo dziś mam świetny serniczek z gruszkami. Nie dość, że z gruszkami to jeszcze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, przyprawą korzenną i kajmakiem. Mniam pyszotka :D



Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 150 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
 Nadzienie serowe:
  • 1 kg sera 
  • 250 g kwaśnej śmietany 
  • 250 g sera mascarpone 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • sok z jednej cytryny 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
 dodatkowo:
  • 2 średniej wielkości gruszki 
  • 2 łyżki kajmaku  
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczka przyprawy korzennej 

Foremka 26x39 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem

       Masło kroimy w drobna kostkę, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
       Masa serowa: Jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej dwukrotnie zmielić. Wszystkie składniki nadzienia serowego wkładamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto wykładamy na dno foremki, wlewamy masę serową a na wierzchu układamy pokrojone w kostkę gruszki. Wkładamy do piekarnika na około 70 minut i pieczemy w 180*C. Studzimy.
     Do kajmaku wlewamy mleko i wkładamy do naczynia z gorącą wodą. Mieszamy do połączenia tych dwóch składników. Wierzch ciasta posypujemy przyprawą korzenią a z kajmaku robimy esy-floresy.

* można zrezygnować z mascarpone






Komentarze

  1. Musiał być boski... Ależ bym sobie zjadła kawałeczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały... Z gruszkami jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu,na ten sernik zapraszam się do Ciebie...
    Musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne połączenie smaków-ten serniczek musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś sernik z gruszkami i pamiętam, że bardzo mi smakował :) Tu jeszcze dodatkowo przyprawa korzenną, którą uwielbiam ;) Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gruszki i sernik mogę jeść każdego dnia:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Poprosze kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. sernik z gruszkami, mmmm, podoba mi się! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie serniczka gruszkowego to bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałe smaki :) z przyjemnością bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedy szukam inspiracji na słodkie "co nieco" wiem , że u Ciebie znajdę ją na pewno :)
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla tego kajmaku to nawet te gruszki bym przeżyła :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał! Musiało być niesamowite w smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam połączenie kajmaku z serem. Mniami!

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłędny serniczek! Cudowne smaki ze sobą połączyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Naprawdę nie masz dla mnie litości... pokazując takie cuda :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz