Ostatnio na blogach zrobiła się moda na dodawanie rozmarynu do słodkich wypieków. Bardzo zaciekawił mnie ten pomysł i postanowiłam ulec tej modzie i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś swojego. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest jest bardziej kruche i ma fajny żółty kolor. Do tego są śliwki i pycha polewa w skład, której wchodzi wcześniej wspomniany rozmaryn, miód, cynamon, skórka cytryny. Ciasto w smaku okazało się rewelacyjne a składniki genialnie do siebie pasują. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ew. 1 łyżka zimnej wody
- około 500 g śliwek węgierek
Polewa:
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 czubate łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka z jednej cytryny
- 1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
A ja na rozmaryn natknęłam się pierwszy raz u Ciebie. Zdecydowanie za mało czasu poświęcam blogom. Ale cóż zrobić, jak życie pędzi. :(
OdpowiedzUsuńjak dla mnie to ty jesteś przodownikiem tej mody-podoba mi się ten pomysł rozmarynu :)
OdpowiedzUsuńNo i ciacho wygląda super :)
A wierzch-kuszący :)
Trzeba będzie wybróbowac Twoje ciacho kiedyś. Jakiś czas temu porwałam się na ciasto z jabłkami i rozmarynem i powiem, że choc nie było złe, to jednak nie skłoniło mnie do powtórek...... Kusi mnie też, by spróbować szarlotkę z tymiankiem - przepis na nią rzucił mi się w oczy na jednym z blogów. To Twoje z polewą wygląda po prostu obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńśliwka i rozmaryn pasują świetnie :]
OdpowiedzUsuńPycha i jeszcze raz pycha!! Przepis już zapisałam, na pewno wypróbuję;):) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż ostatnio zaczęłam dodawać mąkę kukurydzianą do wypieków i potwierdzam że sprawdza się wyśmienicie :) Polewa też wygląda apetycznie :D
OdpowiedzUsuńCiasto super, ale jaka genialna polewa:-)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona widokiem tego ciasta:) wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda. Przyznam że takiej polewy jeszcze nie spotkałam. Chętnie przetestuję.
OdpowiedzUsuńAle mnie zaintrygowałaś tą polewą!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Chętnie ukradnę kawałeczek do kawki :))
OdpowiedzUsuńRozmaryn w polewie? Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo ciekawe połączenie smaków. Aż jestem ciekawa co z tego wyszło :))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda i do tego te śliwki :)
OdpowiedzUsuńIntrygujące:) Naprawdę bardzo interesujący przepis, zapisuję do wypróbowania! Zapraszam na ciasto sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
OdpowiedzUsuńpysznie to sobie wykombinowałaś :) aż mam ochotę takie upiec!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie Olu :)
OdpowiedzUsuńciasta ze śliwkami zawsze dobrze smakują ;)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta są niesamowite, co jedne to lepsze ;)
OdpowiedzUsuńJadłam już chleb z rozmarynem ale ciasta jeszcze nie.... czas to nadrobić :)!
OdpowiedzUsuńczy probowalas moze z innymi owocami ???
OdpowiedzUsuńJeszcze nie
Usuń