Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze śliwkami i pycha polewą






      Ostatnio na blogach zrobiła się moda na dodawanie rozmarynu do słodkich wypieków. Bardzo zaciekawił mnie ten pomysł i postanowiłam ulec tej modzie i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś swojego. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest jest bardziej kruche i ma fajny żółty kolor. Do tego są śliwki i pycha polewa w skład, której wchodzi wcześniej wspomniany rozmaryn, miód, cynamon, skórka cytryny. Ciasto w smaku okazało się rewelacyjne a składniki genialnie do siebie pasują. Zdecydowanie polecam!



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 150 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody 
  • około 500 g śliwek węgierek 

Polewa:
  • 2 jajka 
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 czubate łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z jednej cytryny 
  • 1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu
 Foremka 33x23cm


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.





Komentarze

  1. A ja na rozmaryn natknęłam się pierwszy raz u Ciebie. Zdecydowanie za mało czasu poświęcam blogom. Ale cóż zrobić, jak życie pędzi. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie to ty jesteś przodownikiem tej mody-podoba mi się ten pomysł rozmarynu :)
    No i ciacho wygląda super :)
    A wierzch-kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba będzie wybróbowac Twoje ciacho kiedyś. Jakiś czas temu porwałam się na ciasto z jabłkami i rozmarynem i powiem, że choc nie było złe, to jednak nie skłoniło mnie do powtórek...... Kusi mnie też, by spróbować szarlotkę z tymiankiem - przepis na nią rzucił mi się w oczy na jednym z blogów. To Twoje z polewą wygląda po prostu obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliwka i rozmaryn pasują świetnie :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha i jeszcze raz pycha!! Przepis już zapisałam, na pewno wypróbuję;):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Też ostatnio zaczęłam dodawać mąkę kukurydzianą do wypieków i potwierdzam że sprawdza się wyśmienicie :) Polewa też wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto super, ale jaka genialna polewa:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem zachwycona widokiem tego ciasta:) wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wygląda. Przyznam że takiej polewy jeszcze nie spotkałam. Chętnie przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mnie zaintrygowałaś tą polewą!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie! Chętnie ukradnę kawałeczek do kawki :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozmaryn w polewie? Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, bardzo ciekawe połączenie smaków. Aż jestem ciekawa co z tego wyszło :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawie wygląda i do tego te śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Intrygujące:) Naprawdę bardzo interesujący przepis, zapisuję do wypróbowania! Zapraszam na ciasto sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie to sobie wykombinowałaś :) aż mam ochotę takie upiec!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne połączenie Olu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciasta ze śliwkami zawsze dobrze smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Twoje ciasta są niesamowite, co jedne to lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jadłam już chleb z rozmarynem ale ciasta jeszcze nie.... czas to nadrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. czy probowalas moze z innymi owocami ???

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz