Przejdź do głównej zawartości

Jesienne ciasto "Wiewiórka"





      Myślę, że ciasta nie muszę przedstawiać wszyscy je znają i lubią. Bo ja bardzo :D Jak tylko rozpoczyna się piękna, złota jesień zabieram się za pieczenie "Wiewiórki". W tym czasie jabłka są najsmaczniejsze, bardzo soczyste i aromatyczne a do tego duża ilość świeżych orzechów, mniam to jest po prostu pyszne :D 



Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 50 ml letniego mleka
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) 
 Tortownica 28cm


     Jajka z cukrem ubijamy na początku na małych obrotach (5 minut) następnie na najwyższych do momentu aż masa zgęstnieje zrobi się jasno żółta. Zmniejszamy maksymalnie obroty i wlewamy cienkim strumykiem olej i mleko.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Chwilkę jeszcze mieszamy. Wkładamy jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do "suchego patyczka" około 45 minut w 180*C.








Komentarze

  1. Uwielbiam wiewiórę! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znane i bardzo lubiane!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ciocia bardzo lubie te ciasto ja zresztą też :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam :) piękne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie piekłam wiewiórki, za to często o niej czytam, i mam na nią ogromną ochotę. Twoja kusi jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jedno z najlepszych jesiennych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne zdjęcia, piękne jabłuszka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat tego ciasta nie znam, ale chętnie sprawdzę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiedziałam, że się tak nazywa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W życiu o nim nie słyszałam - no, ale ja nie jestem taka jak wszyscy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, to ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. znam i właśnie baaaaardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. nie znałam Wiewiórki, a jest bardzo urodziwa! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne składniki i na pewno wyśmienicie smakuje !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok