Myślę, że ciasta nie muszę przedstawiać wszyscy je znają i lubią. Bo ja bardzo :D Jak tylko rozpoczyna się piękna, złota jesień zabieram się za pieczenie "Wiewiórki". W tym czasie jabłka są najsmaczniejsze, bardzo soczyste i aromatyczne a do tego duża ilość świeżych orzechów, mniam to jest po prostu pyszne :D
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 50 ml letniego mleka
- 1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
Jajka z cukrem ubijamy na początku na małych obrotach (5 minut) następnie na najwyższych do momentu aż masa zgęstnieje zrobi się jasno żółta. Zmniejszamy maksymalnie obroty i wlewamy cienkim strumykiem olej i mleko.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Chwilkę jeszcze mieszamy. Wkładamy jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do "suchego patyczka" około 45 minut w 180*C.
slicznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wiewiórę! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńznane i bardzo lubiane!:)
OdpowiedzUsuńMoja ciocia bardzo lubie te ciasto ja zresztą też :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) piękne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam wiewiórki, za to często o niej czytam, i mam na nią ogromną ochotę. Twoja kusi jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńjedno z najlepszych jesiennych ciast :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcia, piękne jabłuszka.
OdpowiedzUsuńAkurat tego ciasta nie znam, ale chętnie sprawdzę przepis :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że się tak nazywa :)
OdpowiedzUsuńW życiu o nim nie słyszałam - no, ale ja nie jestem taka jak wszyscy ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, to ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńznam i właśnie baaaaardzo lubię :D
OdpowiedzUsuńnie znałam Wiewiórki, a jest bardzo urodziwa! :D
OdpowiedzUsuńPyszne składniki i na pewno wyśmienicie smakuje !
OdpowiedzUsuń