Zaprzyjaźniony wystawca z Tygla dał mi słoiczek kajmaku i powiedział "zrób coś pysznego" :D. No to zrobiłam! Pomysłów było wiele a słoiczek jeden więc musiałam wybrać i postawiłam na słodko słone połączenie. Ciasto składa się z kilku warstw słonych krakersów, sera, kajmaku i orzechów. Połączenie niby banalne, ale w smaku rewelacyjne. Jeśli ktoś lubi takie połączenia będzie na pewno zachwycony smakiem tego ciasta. Tym bardziej, że robi się je bardzo szybko i nie musimy go piec. Oczywiście polecam też kajmak, który posiada certyfikat Dziedzictwo Kulinarne i Jakość Tradycja. Wszyscy tyglowicze go znają a dla pozostałych podam linka do strony producenta.
Składniki:
- 360 g klasycznych krakersów ( ja użyłam takich)
- 1 kg białego sera (możne być z wiaderka)
- 450 g kajmaku tradycyjnego mlecznego
- 200 ml mleka
- 200 g dowolnych orzechów drobno pokrojonych albo płatki migdałów
- 1/2 laski wanilii
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Tortownica 28 cm
Spód blaszki wykładamy pergaminem, zakładamy obręcz a później po zastygnięciu ciasta wystarczy delikatnie zsunąć z papieru na talerz. Albo wykonać ciacho od razu na talerzu albo paterze na której później zostanie podane.
Mleko gotujemy a następnie studzimy. Kajmak podgrzewamy w mikrofali albo zanurzamy słoik w gorącej wodzie i czekamy aż zrobi się rzadki, lejący. Tworzenie ciasta powstaje poprzez układanie warstwowo składników. A więc na początek moczymy krakersy w mleku, układamy na dnie blaszki, następnie ser wymieszany z cukrem i ziarenkami wanilii, na tyle ile nam się uda rozsmarowujemy 2 czubate łyżki kajmaku a na koniec posypujemy orzechami. I tak układamy warstwa po warstwie aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwą powinny być orzechy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Ten przekładaniec przypomniał mi o istnieniu czegoś takiego jak krakersy... O mniam!
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu wygląda smakowicie. Myślę, że potwierdzę jak tylko go zrobię. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńszalejesz koleżanko! :D
OdpowiedzUsuńGdzie ser tam i jA :D
OdpowiedzUsuńapetyczne ciacho. i jak ładna patera.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kajmak. Twoje ciasto prezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńAle super!
OdpowiedzUsuńPamiętam ten kajmak z targów "Regionalia". Nie kupiłam go bo zawsze się boję, że coś nakupuję a potem się będę głowić co z tym zrobić:) następnym razem się jednak zaopatrzę:)
OdpowiedzUsuńMmm to po prostu MUSI być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńKusisz!!!!!!
OdpowiedzUsuńChcę to ciasto natychmiast! Pysznie wygląda: )
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kajmakiem. Jak popatrzyłam na zdjęcie to zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, przekładaniec rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńno takie połączenia to ja roooozumiem :D
OdpowiedzUsuńMega!
obłędne :) z pewnością by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńniebiański :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) uwielbiam kajmak
OdpowiedzUsuńPyszne musi być to ciasto! Uwielbiam takie "torciki"
OdpowiedzUsuńwyglada wyśmienicie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasto!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wspólnego gotowania u mnie na blogu. Tematem na przepis miesiąca w pażdzierniku są jesienne zupy
Pozdrawiam serdecznie!
Zwariowałam na punkcie tej patery :D Ciasto też by mi smakowało, tego jestem pewna :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Uwielbiam takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńświetny, świetny, świetny przepis! koniecznie je zrobię - masa krówkowa, ser - o mój boże! <3
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie moje smaki - w dodatku bez pieczenia, ahh :)
Mmm :))) Pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńTrudno się obyć bez tych słodkości :). Wypróbuję ten przepis w sobotę ;).
OdpowiedzUsuńAż sobie wyobrażam ten smak... niesamowity:)
OdpowiedzUsuńP i e k n e to ciasto:)
OdpowiedzUsuńjadłam ten kajmak, jest mega! kupiłam ten z solą morską- może być? czy krakersy dadzą wystarczającą ilości soli i lepiej wziąć zwykły?
OdpowiedzUsuńPoszłam do lodówki spróbować solonego kajmaku :D i stwierdzam, że aż tak mocno słony nie jest więc bez problemu można go użyć do tego ciasta. Pozdrawiam
UsuńBRAWO. Widzę że zadanie wykonane na 6+!!!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM SERDECZNIE.
KAJMAK:-))
:D
Usuń