Przejdź do głównej zawartości

Przekładaniec z serem i kajmakiem






      Zaprzyjaźniony wystawca z Tygla dał mi słoiczek kajmaku i powiedział "zrób coś pysznego" :D. No to zrobiłam! Pomysłów było wiele a słoiczek jeden więc musiałam wybrać i postawiłam na słodko słone połączenie. Ciasto składa się z kilku warstw słonych krakersów, sera, kajmaku i orzechów. Połączenie niby banalne, ale w smaku rewelacyjne. Jeśli ktoś lubi takie połączenia będzie na pewno zachwycony smakiem tego ciasta. Tym bardziej, że robi się je bardzo szybko i nie musimy go piec. Oczywiście polecam też kajmak, który posiada certyfikat Dziedzictwo Kulinarne i Jakość Tradycja. Wszyscy tyglowicze go znają a dla pozostałych podam linka do strony producenta



Składniki:

  • 360 g klasycznych krakersów ( ja użyłam takich)
  • 1 kg białego sera (możne być z wiaderka)
  • 450 g kajmaku tradycyjnego mlecznego
  • 200 ml mleka 
  • 200 g dowolnych orzechów drobno pokrojonych albo płatki migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 

Tortownica 28 cm

      Spód blaszki wykładamy pergaminem, zakładamy obręcz a później po zastygnięciu ciasta wystarczy delikatnie zsunąć z papieru na talerz. Albo wykonać ciacho od razu na talerzu albo paterze na której później zostanie podane.
     Mleko gotujemy a następnie studzimy. Kajmak podgrzewamy w mikrofali albo zanurzamy słoik w gorącej wodzie i czekamy aż zrobi się rzadki, lejący. Tworzenie ciasta powstaje poprzez układanie warstwowo składników. A więc na początek moczymy krakersy w mleku, układamy na dnie blaszki, następnie ser wymieszany z cukrem i ziarenkami wanilii, na tyle ile nam się uda rozsmarowujemy 2 czubate łyżki kajmaku a na koniec posypujemy orzechami. I tak układamy warstwa po warstwie aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwą powinny być orzechy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.








Komentarze

  1. Ten przekładaniec przypomniał mi o istnieniu czegoś takiego jak krakersy... O mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciu wygląda smakowicie. Myślę, że potwierdzę jak tylko go zrobię. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne ciacho. i jak ładna patera.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kajmak. Twoje ciasto prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam ten kajmak z targów "Regionalia". Nie kupiłam go bo zawsze się boję, że coś nakupuję a potem się będę głowić co z tym zrobić:) następnym razem się jednak zaopatrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm to po prostu MUSI być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę to ciasto natychmiast! Pysznie wygląda: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta z kajmakiem. Jak popatrzyłam na zdjęcie to zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, przekładaniec rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no takie połączenia to ja roooozumiem :D
    Mega!

    OdpowiedzUsuń
  11. obłędne :) z pewnością by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho :) uwielbiam kajmak

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne musi być to ciasto! Uwielbiam takie "torciki"

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglada wyśmienicie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie fajne ciasto!
    Zapraszam do wspólnego gotowania u mnie na blogu. Tematem na przepis miesiąca w pażdzierniku są jesienne zupy

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zwariowałam na punkcie tej patery :D Ciasto też by mi smakowało, tego jestem pewna :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczne! Uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny, świetny, świetny przepis! koniecznie je zrobię - masa krówkowa, ser - o mój boże! <3
    to zdecydowanie moje smaki - w dodatku bez pieczenia, ahh :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Trudno się obyć bez tych słodkości :). Wypróbuję ten przepis w sobotę ;).

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż sobie wyobrażam ten smak... niesamowity:)

    OdpowiedzUsuń
  21. jadłam ten kajmak, jest mega! kupiłam ten z solą morską- może być? czy krakersy dadzą wystarczającą ilości soli i lepiej wziąć zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszłam do lodówki spróbować solonego kajmaku :D i stwierdzam, że aż tak mocno słony nie jest więc bez problemu można go użyć do tego ciasta. Pozdrawiam

      Usuń
  22. BRAWO. Widzę że zadanie wykonane na 6+!!!
    POZDRAWIAM SERDECZNIE.
    KAJMAK:-))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok