Przejdź do głównej zawartości

Brownie z gruszkami i kruszonką






    Dawno na blogu nie było Brownie a ja uwielbiam to czekoladowe ciasto. Dzisiaj mam dla Was wersję jesienną z gruszkami, orzechami i przyprawą korzenną. Mniam, smakowało super i ekspresowym tempie znikło :D


Składniki: 

  • 160 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  
  • 3 jajka 
  • 2 żółtka 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 duża gruszka 
Kruszonka:
  • 50 g dowolnych orzechów 
  • 3 herbatniki 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 

Foremka 22x26 cm natłuszczona i wyłożona pergaminem


      Do miseczki wkładamy masło, połamaną czekoladę i kawę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( dno miski nie może dotykać wody!). Rozpuszczamy a następnie studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, gdy będą już lekko podbite zaczynamy pomału wsypywać cukier. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do połączenia składników. Dodajemy mąki, kakao, sól i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki, na wierzchu układamy gruszkę pokrojoną w kostkę.
Herbatniki mielimy, orzechy drobno kroimy i wszystko mieszamy z przyprawą korzenną. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.





Komentarze

  1. Czekoladowe wilgotne ciasto - byłabym w raju gdybym teraz miała takie coś przed sobą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to ja dobre brownie :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami, idealnie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, smaczne ciasto, więc nic dziwnego, że w szybkim tempie znikło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja równiez kocham brownie a póki są gruszki, muszę koniecznie upiec to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda idealnie :) mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi się zachciało brownie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja także dawno ich nie piekłam, dzięki, że mi przypomniałaś ! Wyglądają rewelacyjnie pysznie, w jesiennych smakach, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale fajne połączenie
    wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. skondensowana dawka słodkości, ooo tak <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok