Bardzo fajne kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, nadziane serem ricotta i białą czekoladą. Ciasto zostało przygotowane na spotkanie "Śniadanie nad Wartą". Ciacho znikło, wszyscy chwalili, smakowało więc polecam :D
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła temp. pokojowa
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 20 g orzechów laskowych
Nadzienie:
- 500 g sera ricotta
- 100 g białej czekolady
- 100 g cukru pudru
- skórka z jednej cytryny
Mieszamy w misce mąki, cukier, proszek, sól, ekstrakt waniliowy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i zagniatamy ciasto tworząc okruszki ( tak jak na kruszonkę!). 70% ciasta wykładamy na dno tortownicy. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sera dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Na ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy pozostałym ciastem a na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Pieczemy 40 minut w 180*C.
wygląda niezwykle apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńKusisz!!!
OdpowiedzUsuńmniamniuśne! :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ciasto pod moje podniebienie... ricotta i biała czekolada = PYCHA!
OdpowiedzUsuńricotta, czekolada.. cudo! rozpływam się :D
OdpowiedzUsuńjak zawsze u Ciebie smacznie i jest na co popatrzeć :D pyszne ciasto !!
OdpowiedzUsuńOch ricotta i biała czekolada... Poezja!
OdpowiedzUsuńAle apetyczne ciacho;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuń