Przejdź do głównej zawartości

Dżem wschodni





     Jeśli chodzi o przetwory to rzadko je robię a jak robię to co roku jest ten sam zestaw. No może w tym roku poszerzę listę :D  Dżem wschodni należny do moich ulubionych, przygotowuje go od kilku lat i zawszę z podwójnej porcji :D Jedna to zdecydowanie za mało jest tak pyszny i dobry że znika w ekspresowym tempie. A do tego genialnie pachnie cynamonem, wanilią i goździkami.


Składniki na jedną porcje: 

  • 1,5 kg śliwek węgierek 
  • 0,5 kg twardych gruszek 
  • 0,5 kg jabłek 
  • 0,5 kg cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 6 goździków 
  • 1 łyżeczka cynamonu


       Ze śliwek usuwamy pestki a gruszki, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12h. po upływie tego czasu stawiamy na mały ogień i podgrzewamy godzinę. Następnie dodajemy cynamon, goździki i laskę wanilii. Podgrzewamy jeszcze około 2 godzin. Do momentu aż sok odparuje a dżem zgęstnieje. Ja robiłam z podwójnej porcji i w jednym dniu podgrzewałam 3h a w następny dzień jeszcze 2h. Pamiętajmy również żeby nie przykrywać garnka pokrywką! Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.







źródło 

Komentarze

  1. Domowe przetwory zawsze smakują świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, wiele bym teraz dała za taki dżemik do śniadania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi wspaniale smakować; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę taką nazwę i taki skład ( dobór składników) ale chętnie skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, coś czuję że u mnie też by szybko znikał :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fenomenalny! :) Chciałabym taki słoiczek :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie w dżemie bardzo często robi moja mama, nawet nie wiedziałam że nazywany on jest wschodnim :P

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo.. taki wieloowocowy! :) Podoba mi się, mniaaaam :)
    ale przetwory się ciężko robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest dopiero dżemowe połączenie. Oj chyba sobie taki dżem zrobię, bo kusisz strasznie tymi smakami i aromatami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie dżemu jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam (chodzi o połączenie z gruszkami). W przyszłym roku może zrboię. W tym już narobiłam dżemów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba, a skąd taka nazwa? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi wybornie. Podoba mi się takie połączenie smaków. Gruszki zdecydowanie nadają mu smaku :) dodaje do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma nic lepszego, niż domowe przetwory! Taki dżem widzę po raz pierwszy, ale muszę koniecznie w przyszłym roku go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pycha dżem, idealny do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz