Jeśli chodzi o przetwory to rzadko je robię a jak robię to co roku jest ten sam zestaw. No może w tym roku poszerzę listę :D Dżem wschodni należny do moich ulubionych, przygotowuje go od kilku lat i zawszę z podwójnej porcji :D Jedna to zdecydowanie za mało jest tak pyszny i dobry że znika w ekspresowym tempie. A do tego genialnie pachnie cynamonem, wanilią i goździkami.
Składniki na jedną porcje:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 0,5 kg twardych gruszek
- 0,5 kg jabłek
- 0,5 kg cukru
- 1 laska wanilii
- 6 goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
Ze śliwek usuwamy pestki a gruszki, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12h. po upływie tego czasu stawiamy na mały ogień i podgrzewamy godzinę. Następnie dodajemy cynamon, goździki i laskę wanilii. Podgrzewamy jeszcze około 2 godzin. Do momentu aż sok odparuje a dżem zgęstnieje. Ja robiłam z podwójnej porcji i w jednym dniu podgrzewałam 3h a w następny dzień jeszcze 2h. Pamiętajmy również żeby nie przykrywać garnka pokrywką! Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
źródło
Domowe przetwory zawsze smakują świetnie.
OdpowiedzUsuńOch, wiele bym teraz dała za taki dżemik do śniadania! :-)
OdpowiedzUsuńMusi wspaniale smakować; )
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę taką nazwę i taki skład ( dobór składników) ale chętnie skosztowałabym :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńoj, coś czuję że u mnie też by szybko znikał :D
OdpowiedzUsuńFenomenalny! :) Chciałabym taki słoiczek :) Pyszności.
OdpowiedzUsuńTakie połączenie w dżemie bardzo często robi moja mama, nawet nie wiedziałam że nazywany on jest wschodnim :P
OdpowiedzUsuńooo.. taki wieloowocowy! :) Podoba mi się, mniaaaam :)
OdpowiedzUsuńale przetwory się ciężko robi ;)
To jest dopiero dżemowe połączenie. Oj chyba sobie taki dżem zrobię, bo kusisz strasznie tymi smakami i aromatami :-)
OdpowiedzUsuńTakie dżemu jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam (chodzi o połączenie z gruszkami). W przyszłym roku może zrboię. W tym już narobiłam dżemów.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, a skąd taka nazwa? :)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia? :D
UsuńBrzmi wybornie. Podoba mi się takie połączenie smaków. Gruszki zdecydowanie nadają mu smaku :) dodaje do wypróbowania
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego, niż domowe przetwory! Taki dżem widzę po raz pierwszy, ale muszę koniecznie w przyszłym roku go zrobić :)
OdpowiedzUsuńpycha dżem, idealny do naleśników :)
OdpowiedzUsuń